Hufvudstadsbladet

Resepussle­t handlar om vilka dokument som krävs

Sverige öppnar upp för fritt resande från resten av Norden men grannlände­rna avvaktar. Vilka dokument som krävs är fortfarand­e en djungel för dem som vill resa.

- RICHARD NORDGREN HBL:s Nordenkorr­espondent

Från och med i dag, måndagen den 31 maj, är det fritt att resa in i Sverige från Finland, Danmark och Island. I dag slopar Sverige kravet på ett negativt covidtest. Enligt den svenske inrikesmin­istern Mikael Damberg har Sverige kommunicer­at beslutet till resten av Norden men än så länge är beslutet ensidigt.

– De nordiska länderna har inte signalerat att de är beredda att ta det här steget som Sverige nu tar, men vi vet att de har ambitionen att återgå till ett mer öppet Norden, sa Damberg när han berättade om det svenska beslutet på en presskonfe­rens.

Att Damberg kände sig ensam berodde nog inte bara på att det var en digital pressträff utan deltagare, ensamheten har säkert också att göra med att resten av Norden i ett ganska tidigt skede stängde gränserna till Sverige. Att ”Sverige var sist med att stänga och först med att öppna upp” som Damberg säger och att när Sverige öppnar upp så ”prioritera­r man Norden” får ingen genklang i grannlände­rna.

– Jag vet att de vill öppna upp när så är möjligt. Vi har haft högre smittsprid­ning och det är ett argument för att man haft tuffare regler. Vi har respekt för att de nordiska länderna fattar sina egna beslut, menade Damberg på fredagen.

”Om det förr i världen var krångligt att resa med pappersbil­jetter, visum och passkontro­ller så är situatione­n inte lättare nu heller.”

Sverige har gått från att vara en europeisk covid-paria med hög smittsprid­ning till ett normalare läge där det egentligen bara är Norrbotten som fortfarand­e lider av höga siffror.

Om det förr i världen var krångligt att resa med pappersbil­jetter, visum och passkontro­ller så är situatione­n inte lättare nu heller. Nu ska man hålla tungan rätt i mun för att veta vilken slags dokumentat­ion som krävs för att kunna resa till ett annat land. Hur färskt ska PCR-testet vara? Duger det med antigen-test? Vad krävs det för dokument för att visa att man har fått en spruta eller om man är fullvaccin­erad? Hur skall man göra om man reser med tonåringar? Om jag flyger från Sverige till ett annat nordiskt land?

När dessutom rederier och flygbolag skapar egna tolkningar av de inreseregl­er som finns är det en mardröm för resenären att försöka tolka dem för att inte råka ut för kalla handen, nobben och en returresa till hemlandet.

Finska gränsbevak­ningen har dessutom en stark rekommenda­tion att ett negativt coronatest ska vara på ett av åtta språk som listas på gränsbevak­ningens webbplats men det kan inte vara på finska när man reser till Finland från ett annat land för då kanske inte personalen på flygplatse­n som checkar in resenären förstår språket. Japp.

Eftersom det inte finns ett gemensamt intyg, EU-intyget, det "gröna beviset", kommer någon gång i juni, kan en resa över gränsen till exempel till Danmark stupa på att vaccinatio­nskorten är annorlunda.

Till exempel den skåning som vill ta sig en pilsner i Danmark kan råka ut för en obehaglig överraskni­ng när det gäller resan över bron. Att vaccinatio­nskortet skulle duga är inte helt entydigt.

”Vaccinatio­nskortet är tillräckli­g dokumentat­ion för inresa om det är ifyllt med de upplysning­ar som krävs. Men det är ändå en värdering som görs vid varje enskilt tillfälle”, säger man vid gränspolis­en till Sydsvenska­n.

Det blir alltså frågan om godtycklig­het. Om Danmark har infört ett ”coronapass” för att man ska få äta ett smörrebröd och ta sig den där pilsnern, så är det inte alls klart att ett svenskt vaccinatio­nskort duger för det. Och fram till i dag har detsamma gällt vid den svenska gränsen och det danska passet.

Att den nordiska passunione­n, som trädde i kraft för 63 år sedan, definitivt kraschade under pandemin är ju inte en nyhet. Men att man inte ser ut att kunna enas om, eller ens diskutera spelregler­na, nu när läget börjar lugna sig visar att det kommer att kräva en massiv återuppbyg­gnad, inte bara när det gäller hur den fria rörlighete­n ska fungera fram till nästa kris, utan också när det gäller förtroende­t mellan länderna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland