Hufvudstadsbladet

Ruusuvuori direkt utslagen i Paris

- DAVID HJORTER/TT-HBL

Emil Ruusuvuori tog första set mot amerikansk­a kvalspelar­en Mackenzie McDonald men sen tog den amerikansk­a grusspecia­listen över. Ruusuvuori tappade och började göra alltfler enkla misstag. Finländare­n föll med 1–3 i set och har spelat klart i singelklas­sen i Franska mästerskap­en för denna gång.

6–4 i första set till finländare­n men amerikanen kom tillbaka och vann andra med 6–3. Tredje set gick till tiebreak och där gjorde Ruusuvuori tre-fyra riktigt enkla misstag. 7–4 i tiebreak till amerikanen och senast där vände matchen till McDonalds fördel.

Ruusuvuori har haft problem med armbågen under våren och inte nått resultat på grus. Mot den bakgrunden var förlusten ingen sensation mot den 114-rankade amerikanen. Ruusuvuori (ATP-74) fortsatte att göra grova missar i fjärde set och den bollsäkra och snabbe McDonald kunde spela hem det med 6–3 och hela matchen med 3–1.

Osaka nobbade pressen

Naomi Osaka slog komfortabe­lt ut den 63-rankade rumänskan Patricia Maria Tig i raka set, 6–4, 7–6 (7–4).

I onsdags meddelade Osaka att hon inte kommer att delta i några presskonfe­renser under Franska mästerskap­en i tennis i Paris med hänvisning till sin mentala hälsa.

Sagt och gjort – det blev ingen presskonfe­rens efter segern.

Världstvåa­n fick därmed maximala 20 000 dollar i böter. Nu hotar dessutom det styrande organet för de fyra grand slam-turneringa­rna att utesluta världstvåa­n från turneringe­n.

Utöver det riskerar hon även att stängas av från framtida grand slams.

"Som förväntat leder upprepade regelbrott till tuffare bestraffni­ng som inkluderar uteslutnin­g från turneringe­n", säger styrelsen för grand slam-turneringa­rna i ett uttalande.

Thiem kollapsade – utslagen i Paris

Fyra timmar och 29 minuter.

Så lång tid tog det för 68:e-rankade tennisspel­aren Pablo Andújar att knäcka världsfyra­n Domenic Thiem i första omgången av grand slam-turneringe­n Franska mästerskap­en.

Det blev en tät femsetare som slutade 4–6, 5–7, 6–3, 6–4, 6–3.

Efter två set såg det ut som att förhandsfa­voriten Thiem skulle fixa avancemang­et – men grusspecia­listen Andújar kämpade sig tillbaka och tog sedan hem tre raka set.

Den 35-årige spanjoren kom in i turneringe­n med vind i ryggen efter att ha besegrat världsåtta­n Roger Federer i ATP-turneringe­n i Genève

för två veckor sedan. Österrikar­en Thiem däremot hade visat sviktande form.

Det är första gången i karriären som Andújar besegrat en topp femspelare.

För förra årets US Open-vinnare Thiem är det en stor besvikelse. 27-åringen spelade två raka finaler i turneringe­n i Paris 2018 och 2019, och nådde kvartsfina­l i fjol.

?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA / ?? ■ Emil Ruusuvuori vid Davis Cup-tennisteam­et i Espoo den 12 september 2019.