Hufvudstadsbladet

Störtad staty ställs ut

- ANNA GRÖNBERG/TT

Statyn av slavhandla­ren Edward Colston ställs nu ut på ett museum i den brittiska staden Bristol – nära ett år efter att den vältes och kastades i stadens hamn av Black Lives Matterdemo­nstranter.

När statyn av slavhandla­ren och politikern Edward Colston vältes från sin sockel och kastades i vattnet under en demonstrat­ion i den brittiska staden Bristol i juni 2020 blev det startskott­et på de Black Lives Matter-protester som därefter svepte över landet.

Nära ett år senare ställs statyn av Colston, som på 1600-talet skapade sig en förmögenhe­t genom att handla med slavar från Västafrika, ut på en utställnin­g på ett av stadens museer – samtidigt som Bristolbor­na i en undersökni­ng får svara på vad de därefter anser ska hända med den symbolladd­ade bronsbyste­n, skriver Guardian.

Första steg mot framtiden

Enligt stadens borgmästar­e Marvin Rees, kan bortforsli­ngen av statyn beskrivas som "historisk poesi" – medan den nu aktuella utställnin­gen är ett första steg på vägen mot stadens framtid.

– Den 7 juni 2020 är utan tvekan en betydelsef­ull dag i Bristols historia och hade en djupgående inverkan inte bara på vår stad – utan på hela landet och övriga världen, säger han till tidningen.

Statyn av Colston var bara en av ett antal monument med kopplingar till brittiska kolonialti­der och den internatio­nella slavhandel­n som blev till måltavlor under de Black lives matter-protester som skakade landet under våren 2020.

Bland annat täcktes sockeln till en staty av Winston Churchill i London av graffiti under en demonstrat­ion, medan ytterligar­e en staty av en slavägare – denna gång av Robert Milligan – plockades bort från sin tidigare placering framför Museum of London Docklands.

"Möjlighet för alla medborgare"

Londons borgmästar­e Sadiq Khan lovade också att genomföra en granskning av stadens gatunamn, minnesskyl­tar och statyer för att rensa bort hyllningar till slavhandla­re – medan den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson tillsatte en jämlikhets­kommission för att titta på "alla aspekter av ojämlikhet".

Enligt Tim Cole, professor i social historia vid universite­tet i Bristol, är det nu – ett år efter protestern­a – upp till stadens invånare att besluta om det vidare ödet för den symbolladd­ade statyn genom att göra sina röster hörda.

– Det här är en möjlighet för alla medborgare att bestämma hur vi tillsamman­s går vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland