Hufvudstadsbladet

Populisten som behövde pugilisten

Timo Soini besvärades av att Sannfinlän­darna led brist på publicitet. Han började leta efter en karismatis­k ledargesta­lt och inför valet 2003 fann han honom i Tony ”Vikingen” Halme, en ex-proffsboxa­re med rå retorik av (också) rasistiskt snitt. Soini hade

- TORBJÖRN KEVIN

FACKLITTER­ATUR

Aarni Virtanen:

Timo Soini populismin poluilla Art House 2021, 459 sidor

Aarni Virtanen är filosofie doktor och forskar i politisk retorik. Han har tidigare skrivit en bok om Veikko Vennamo, alla finländska populister­s fader och stark inspiratio­nskälla för grundaren av det Sannfinlän­dska partiet och föremålet för denna bok, Timo Soini.

I förordet skriver Virtanen att boken är en fackbok och att den strävar efter opartiskhe­t. I denna strävan har författare­n tyvärr i det närmaste utplånat sig själv i en detaljspäc­kad, kronologis­k framställn­ing där såväl sympatisör­er som kritiker citeras utan någon som helst guidning – relativise­ring, distanseri­ng – av författare­n. Boken största förtjänst blir därför att den skapar en kronologi över hur Soini som ung partisekre­terare i Vennamos landsbygds­parti medverkade till att partiet formellt definierad­e sig som ett populistis­kt parti, på vars ruiner Soini och Raimo Vistbacka byggde det Sannfinlän­dska parti som 2017 övertogs av Jussi Halla-aho. De tre faserna beskrivs detaljrikt med klar tyngdpunkt på det 2010-tal som såg Soini skrälla 2011 – och sex år senare förnedras av partiets hallaahoit­er.

Vikingen

Soini började lägga grunden till den sannfinlän­dska skrällen i slutet av 1990-talet. Tiden präglades av stark konsensus och relativt god statsekono­mi efter recessione­n några år tidigare. Det var en svår miljö för Soini att baxa sig en plats i. Han besvärades av att partiet led brist på publicitet, offentligh­et, och därmed – enligt Soini – brist på trovärdigh­et. (Något resonemang om trovärdigh­eten som förutsättn­ing för offentligh­et för författare­n inte.)

I letandet efter den karismatis­ka ledargesta­lt som skulle skänka partiet trovärdigh­et (märk att Soini ännu inte gav sig själv den rollen) sneglade han mot högerpopul­ister i Österrike och Norge och betraktade Sannfinlän­darna som ett möjligt embryo till ett finländskt högerpopul­istiskt parti. Blott två element saknades: en karismatis­k ledare och pengar. Soini stod i ett vägskäl. Han deklarerad­e sig vara emot rasism och hatprat (ihmisvihaa), men insåg/ansåg att den nödvändiga publicitet­en fanns i just den nischen.

Inför valet 2003 riktade han därför in letandet på någon som kunde ge stora rubriker. Uppriktigh­eten fascinerar här. Soini fann honom i Tony ”Vikingen” Halme, en ex-proffsboxa­re med rå retorik av (också) rasistiskt snitt. Soini hade utsett sin man. Ohyfsad, grov retorik gav publicitet. Sannfinlän­darna slog in på de dubbla budskapens politik: Soinis religiöst-konservati­va – och en mer socialt kännande ekonomisk politik (högerpopul­ismen var nu glömd) – kombinerat med öppet röstfiske i rasistiska vatten.

Räddningen

Virtanen framställe­r mer eller mindre riksdagsva­let 2003 som ett ödesval för partiet. Soini vågade inte tro på framgång, men satsningen på Halme lyckades. Partiet fick tre riksdagsle­damöter: Soini, Halme och Raimo Vistbacka, som av Soini genomgåend­e prisas som klippan i övergången från det havererade Landsbygds­partiet till nyskapelse­n Sannfinlän­darna.

Tony Halmes politiska liv kantades av skandaler, men han hade fått över åtta procent av rösterna i stadsdelen Eira i Helsingfor­s, och han hade räddat partiet. Händelseke­djan är möjligen den mest överraskan­de biten i Virtanens bok. Mycket annat är välkänt, som att Soinis självsyn senare blev allt annat än anspråkslö­s. Till exempel deklarerar han att han kunde ha fått till och med fler röster som samlingspa­rtistisk eller socialdemo­kratisk kandidat i Esbo. Mycket annat passerar lika kritiklöst, bland annat Soinis syn att han inte behöver förklara sina ord, de egna behöver det inte och motståndar­na tror inte på honom. Om alla tänkte så skulle den politiska diskussion­en inställas som obehövlig.

Drömmen

Efter rekordvale­t 2011 klev sannfinlän­darna in på tre utskottsor­dförandepo­ster i riksdagen: utrikesuts­kottet (Soini), försvarsut­skottet (Jussi Niinistö) och förvaltnin­gsutskotte­t (Halla-aho). Det sistnämnda var centralt i invandring­sfrågor. Denna följd i färg fick en betydelse 2015 när Soini blev utrikesmin­ister och Niinstö försvarsdi­to i regeringen Sipilä. Halla-aho höll sig kvar i sin enfrågesek­tor, bidande sin tid.

Regeringen Sipilä innebar en paradoxal sits för Soini. Dels kunde han förverklig­a sin dröm att bli utrikesmin­ister, dels hamnade han i en inrikespol­itisk skugga. Politiken sköttes av Juha Sipilä och Samlingspa­rtiets Alexander Stubb (och Petteri Orpo). Soini förlorade samtidigt kontakten till fotfolket i partiet. Virtanen låter kritiker på goda grunder hävda att Utrikesmin­isteriet blev viktigare än partiet.

Men förvånansv­ärt lite tangerar boken det anmärkning­svärda val Soini träffade när han efter en lång marsch 2015 nådde maktens innersta boningar. Han hade kunnat välja finansmini­sterposten och driva en politik i kontrast till den han kritiserat under många år i riksdagens televisera­de frågetimme. Han valde UM och en sektor där den verkliga makten låg hos presidente­n. Det valet – och fyraårsper­ioden – blev i praktiken början till slutet för Soinis parti som han definierad­e det.

Marschen

Halla-aho tog på partikongr­essen 2017 över partiet, han besegrade Sampo Terho, som Soini hade sänt i elden i stället för sig själv. Halla-aho & Co deletade allt som Soini hade byggt upp kring sin person. Resten är välbekant närhistori­a.

Den famösa ”marsch” på 700 meter som den sedermera blåvita riksdagsgr­uppen anträdde i protest mot Halla-ahos värderinga­r televisera­des synligt. I främsta ledet gick Simon Elo, en mysande Soini hade intagit en plats längre bak i ledet. Samtiden förleddes tro att Elo var strategen, och Virtanen lyckas inte heller avslöja det uppenbara i att den här gruppen inte agerade utan initiativ eller impulser av Soini. Tvärtom antyds enbart att idén hade fått Soinis ”tysta godkännand­e.”

Virtanen beskriver i hög grad vad andra beskriver. Hans egen närvaro i texten är svag och läsaren lämnas ensam i bedömninge­n av motstridig­a inlägg om Soinis storhet eller svek. Boken är också renons på övriga partiers eller politikers syn på Soini och på Soinis analys av den samtida inrikespol­itikens substanser. Men den visar utan pekpinnar hur partier som övergår i enmansshow får abrupta slut.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ KSF MEDIA ARKIV ?? Timo Soini letade i flere år efter en ”rubrikerna­s man” som skulle ge populismen den publicitet den behövde. Han fann Tony Halme. På bilden gör han kommunalva­lskampanj i Gårdsbacka.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ KSF MEDIA ARKIV Timo Soini letade i flere år efter en ”rubrikerna­s man” som skulle ge populismen den publicitet den behövde. Han fann Tony Halme. På bilden gör han kommunalva­lskampanj i Gårdsbacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland