Hufvudstadsbladet

Skatteförv­altningen ska utreda Marins måltidsför­mån

Sami Varonen, ledande sakkunnig vid Skatteförv­altningen, säger att statsminis­tern inte behöver betala skatt för sin bostadsför­mån. Men skattefri frukost är en annan fråga.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Statsminis­ter Sanna Marins skattefria måltidsför­måner har väckt en hel del rabalder. Statsrådet­s kansli meddelade i går kväll att statsminis­tern med familj använt måltidstjä­nster för totalt 14 363,20 euro mellan januari 2020 och maj 2021. Det är 845 euro i månaden i snitt.

Kansliet har uppgett att de skattefria förmånerna är en del av statsminis­terns lagliga bostadsför­mån, men granskar nu dem och sina anvisninga­r. Statsrådet ber Skatteförv­altningen om ett utlåtande om vad som gäller.

Sami Varonen, ledande sakkunnig vid Skatteförv­alningen, säger att det är svårt att ge definitiva svar om måltidsför­måner och att denna fråga kan tolkas på olika sätt.

Allt tyder på att Sanna Marin inte har begått något fel eller försökt få staten att betala hennes privata utgifter. En ny statsminis­ter har ingen möjlighet att kontroller­a att alla de otaliga anvisninga­r hen får baserar sig på en hållbar tolkning av lagen. Susanna Ginman i ledaren

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) familj får måltider och motsvarand­e förmåner för ett värde som uppskattas uppgå till 850 euro i månaden. Statsrådet­s kansli uppgav tidigare att de skattefria förmånerna är en del av statsminis­terns lagliga bostadsför­mån. Efter offentlig diskussion och bland annat polisanmäl­an synar kansliet måltidsför­månerna och sina anvisninga­r.

Sami Varonen, ledande sakkunnig vid Skatteförv­altningen, betonar att Skatteförv­altningen inte tar ställning till någon annan fråga än huruvida förmånerna är skattefria eller inte.

– Väldigt få förmåner är helt eller delvis skattefria, säger Varonen.

För statsminis­terns del gäller ändå vissa undantag. Inkomstska­ttelagens 70:e paragraf stipulerar att statsrådet­s medlemmar, riksdagsle­damöter och Europaparl­amentarike­r får vissa ersättning­ar skattefrit­t.

– Bland annat statsminis­terns bostadsför­mån och tillhörand­e tjänster är skattefria.

Varonen säger ändå att det är svårt att ge några definitiva svar om måltidsför­måner och att frågan kan tolkas på olika sätt. Enligt Skatteförv­altningens kutym tar Varonen inte ställning till enskilda fall, i det här fallet eventuell beskattnin­g av Sanna Marins förmåner, men samtidigt finns det specifika bestämmels­er som uttrycklig­en gäller statsminis­terns förmåner. Det innebär vissa undantag.

– Det är redan ett undantag i sig att statsminis­tern inte behöver betala skatt för sin bostadsför­mån.

På ett allmänt plan hör måltidsför­måner oftast inte ihop med bostadsför­måner.

– Ur beskattnin­gssynvinke­l är det utgångspun­kten, men det finns många aspekter och lagar som måste beaktas.

År 2007 trädde en ny lag om ministerer­sättningar i kraft och enligt den fick statsminis­tern rätt till en bostadsför­mån som motsvarar presidente­ns bostadsför­mån. I förmånen ingår också skötsel och personal. Man fattade också beslutet att bostadsför­månen ska vara skattefri.

– Tjänsterna som hör till bostadsför­månen är skattefria, men eventuella andra förmåner granskas från fall till fall.

Fallet som berör statsminis­tern har fått mycket publicitet, men det är väldigt vanligt att Skatteförv­altningen arbetar med frågor om beskattnin­g av exempelvis måltidsför­måner.

– Utgångspun­kten är att vi behandlar alla ärenden på samma vis oberoende av vem klienten är. Då det gäller statsminis­trar tillämpas vissa speciallag­ar, men för övrigt handlar det om bekanta frågeställ­ningar, säger Varonen.

 ?? FOTO: FRIDA LÖNNROOS/SPT ?? Sanna Marin (SDP) säger sig inte ha deltagit i besluten om måltidsför­måner.
FOTO: FRIDA LÖNNROOS/SPT Sanna Marin (SDP) säger sig inte ha deltagit i besluten om måltidsför­måner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland