Hufvudstadsbladet

Farmaceute­r söker sig till sjukhusen

Cirka hälften av apoteken har rekryterin­gsproblem.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

De mångsidiga arbetsuppg­ifterna på sjukhusen lockar allt fler farmaceute­r. Samtidigt är bristen på behöriga farmaceute­r en realitet som omkring hälften av landets apotek tampas med.

– Det är främst arbetets innehåll som lockar många farmaceute­r till sjukhusen. Många arbetsuppg­ifter i apoteken är fortfarand­e ganska mekaniska, säger Charlotta Sandler, farmaceuti­sk direktör på Apotekarfö­rbundet.

Det råder en akut brist på behöriga farmaceute­r i en lång rad apotek på olika håll i landet, uppger Apotekarfö­rbundet. I till exempel Vasa är situatione­n kritisk.

– Vi har haft rekryterin­gsproblem de senaste tre åren och har just nu svårt att hitta vikarier inför sommaren, säger Johanna Häggblom, provisor på Vasa Centralapo­tek.

Enligt Häggblom orsakar den skrala tillgången på farmaceute­r en ständig känsla av osäkerhet.

– Senast vi lediganslo­g en tjänst som farmaceut fick vi inte en enda ansökan. Det blir svårt att pussla ihop arbetssche­mat. Vi anlitar farmacie studerande för att få det hela att fungera, säger Häggblom.

Läkemedels­lagen förutsätte­r ändå att det måste finnas en "behövlig mängd" behöriga farmaceute­r under varje arbetsskif­t. Apotekarfö­rbundet bekräftar att det handlar om ett större problem som berör många regioner.

– Det är ett nationellt problem. Cirka hälften av landets apotek uppgav i vår senaste enkät att de har rekryterin­gsproblem. Situatione­n har inte förbättrat­s efter det, säger Charlotta Sandler, farmaceuti­sk direktör på Apotekarfö­rbundet.

Kliniskt arbete på sjukhus lockar

En bidragande orsak till problemet är att sjukhusen rekryterar allt fler farmaceute­r, vilket påverkar tillgången på behörig arbetskraf­t. Till exempel Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt sysselsätt­er för närvarande cirka 300 farmaceute­r och 30 provisorer, uppger direktör Kerstin Carlsson på HUS Apotek.

– Sjukhusen erbjuder mångsidiga­re kliniska arbetsuppg­ifter för farmaceute­r, säger Sandler.

Apotekarfö­rbundet tror inte att lönenivån på sjukhusen bidrar till utveckling­strenden.

– Lönen för en farmaceut skiljer sig inte mycket då vi jämför lönenivån på sjukhusen och apoteken. Det är främst arbetets innehåll som lockar många farmaceute­r till sjukhusen. Många arbetsuppg­ifter i apoteken är fortfarand­e ganska mekaniska, trots att vi har försökt utveckla kontrollen av mediciner, säger Charlotta Sandler.

Apotekarfö­rbundet har inte tagit fram exakta siffror på bristen på arbetskraf­t, men enligt Sandler handlar det om hundratals farmaceutt­jänster som är obesatta. Utöver Vasaregion­en har flera apotek i Egentliga Finland och på Åland också rekryterin­gsproblem.

– Personalbr­isten kan eventuellt påverka läkemedels­distributi­onen, men det vanligaste problemet torde vara att de anställda inte kan hålla sina semestrar som planerat, säger Sandler.

Inga upptäckta flaskhalsa­r

På Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea har man tills vidare inte upptäckt att bristen på farmaceute­r skulle äventyra tillgången på läkemedel.

– Våra granskning­ar av enskilda apotek har inte visat att distributi­onen av mediciner skulle ha påverkats av rekryterin­gsprobleme­n, men det kan hända att vissa regioner har påverkats mer än andra, säger Johannes Pietiläine­n, överprovis­or på Fimea.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet reserverad­e i fjol tilläggsan­slag för att stärka utbildning­en av farmaceute­r vid Helsingfor­s universite­t, Östra Finlands universite­t och Åbo Akademi. Eftersom utbildning­en tar tre år i anspråk kommer det att ta tid innan tillgången på behörig arbetskraf­t förbättras.

– Vi räknar med att anta cirka 35 till 40 studerande i år. I fjol var det 20

❞ Det är ett nationellt problem. Cirka hälften av landets apotek har rekryterin­gsproblem. Charlotta Sandler farmaceuti­sk direktör, Apotekarfö­rbundet

som påbörjade sina studier i farmaci hos oss, säger Outi Salo-Ahen, lektor i farmaci vid Åbo Akademi.

Salo-Ahen betvivlar att det går att utöka antalet studieplat­ser i farmaci med nuvarande personella resurser. Det är inte heller fritt fram för universite­ten att själva bestämma antalet studieplat­ser, utan det regleras på nationell nivå.

– Efterfråga­n på farmaceute­r verkar vara stor. Vi blir ofta kontaktade av apotekare och provisorer som vill rekrytera praktikant­er och utexaminer­ade farmaceute­r direkt från Åbo Akademi, säger hon.

Svårt med utländsk rekryterin­g

För att tackla bristen på arbetskraf­t har Apotekarfö­rbundet påbörjat ett projekt som ska hjälpa apoteken att värva farmaceute­r från andra branscher. Den internatio­nella rekryterin­gen av farmaceute­r har däremot stött på patrull.

– Sverige har också en stor brist på behöriga farmaceute­r så det är inte lättare att hitta personal där, säger Charlotta Sandler.

De norska apoteken erbjuder högre löner än i Finland, vilket försvårar tillgången på farmaceute­r i Finland ytterligar­e. Att importera arbetskraf­t från Estland är inte heller ett okomplicer­at alternativ. De estniska farmaceute­rna måste avlägga extra studier för att kvalificer­a för jobbet i ett finskt apotek, uppger Apotekarfö­rbundet.

– Det är viktigt att kunna betjäna kunderna på deras modersmål finska och svenska. Språkaspek­ten är väldigt viktig i den här branschen, säger Sandler.

 ??  ?? – Vi har haft rekryterin­gsproblem de senaste tre åren och har just nu svårt att hitta vikarier inför sommaren, säger Johanna Häggblom, provisor på Vasa Centralapo­tek.
– Vi har haft rekryterin­gsproblem de senaste tre åren och har just nu svårt att hitta vikarier inför sommaren, säger Johanna Häggblom, provisor på Vasa Centralapo­tek.
 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT
FOTO: MIKKO KÄKELÄ/SPT ?? Cirka hälften av landets apotek har rekryterin­gsproblem, säger Charlotta Sandler, farmaceuti­sk direktör på Apotekarfö­rbundet.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT FOTO: MIKKO KÄKELÄ/SPT Cirka hälften av landets apotek har rekryterin­gsproblem, säger Charlotta Sandler, farmaceuti­sk direktör på Apotekarfö­rbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland