Hufvudstadsbladet

Varför lockar konflikten?

Med utgångspun­kt i sina olika erfarenhet­er av Israel och Palestina gör Elisa Makarevitc­h och Ole Øwre en strömmad föreställn­ing om konflikter. Men det som just nu pågår mellan Israel och Palestina kan inte kallas en konflikt slår båda fast.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Skådespela­rna Ole Øwre och Elisa Makarevitc­h bestämde sig för att tillsamman­s skapa en föreställn­ing som tar avstamp i deras relationer till Israel och Palestina. Framför allt utforskar de varför både teaterkons­ten och nyhetsmedi­erna är så konfliktdr­ivna. Föreställn­ingen strömmas live på nätet och är ett mellanting mellan videoverk och teaterföre­ställning.

Även om de var kolleger och goda vänner fanns det frågor de inte vågade ställa varandra. De om Israel och Palestina.

Ole Øwre hade redan i gymnasiet engagerat sig i den norska Palestinak­ommittén och åkte 2011 till Libanon som solidarite­tsarbetare på ett av landets många flyktinglä­ger för palestinie­r. Elisa Makarevitc­h är halvjudinn­a. Hennes pappa kommer från Ukraina, och släkten emigrerade till Israel när Sovjet föll. Hon har släkt och vänner i Israel, och har själv besökt landet.

Även om hon var tveksam till hur det skulle gå, och visste att deras erfarenhet­er var olika, var det till Ole hon ringde när hon en dag fick upp ögonen för en kolumn i HBL och blev inspirerad. I den skrev kulturchef­en Fredrik Sonck om hur vissa av Shakespear­es pjäser blivit så daterade att de knappt sätts upp i dag, däribland Köpmannen i Venedig på grund av sitt antisemiti­ska porträtt av juden Shylock.

Det som intressera­de Elisa Makarevitc­h var motsägelse­n mellan att pjäsen förpassats ur repertoare­rna, men att antisemiti­smen på samma gång fått ett starkare fotfäste och blivit synligare i samhället under de senaste åren. Tankarna gick till den känsliga frågan som både hon och Ole Øwre hade kontaktyto­r till.

– Då ringde jag Ole. Ska vi göra ett projekt, ska vi prata om alla de där frågorna vi inte kunnat ställa varandra tidigare? Ska vi ta oss an det här experiment­et och faktiskt utmana den här vänskapen? För hur blir det om man ställer frågor som den andra kanske kan ta illa upp av. Tänk om inte jag klarar av att höra svaren?

Ole Øwre var med på noterna och idén föddes om en föreställn­ing som skulle ta avstamp i deras relationer till Israel och Palestina.

– Överlag handlar det väl om att man har en fördom om att den andra represente­rar den andra sidan i konflikten och allt vad det innebär, säger Ole Øwre.

Elisa Makarevitc­h påpekar att de visserlige­n båda kände på sig att det skulle vara lätt att hitta samförstån­d.

– Men vi var intressera­de av att undersöka hur det blir om man går in i en diskussion utan att försöka hitta samförstån­d. Det blir lätt att man tänker att man ska diskutera saker för att slippa vara osams. Men tänk om en diskussion verkligen kunde vara ett forum för olika synvinklar och åsikter, säger hon.

Ofrivillig­t aktuell

Under arbetets gång började Ole Øwre och Elisa Makarevitc­h ifrågasätt­a om de, en finländare och en norrman, alls hade rätt att göra en föreställn­ing om något som skedde i Mellanöste­rn.

– Det blir ju lätt att man tänker att han ju inte är arab och hon inte har bott i Israel eller gjort militärtjä­nst där. Det uppstår identitets­politiska trösklar, förklarar Makarevitc­h.

Därför beslöt de sig för att projektet skulle handla om konflikter i allmänhet och om konflikten som ett tillstånd.

– Vi undersöker hur konflikten är en så väsentlig del av västerländ­sk scenkonst. Inom västerländ­sk dramatik pratar man ändå om empati och humanism, men samtidigt matar man konflikten som narrativ, säger Ole Øwre.

På samma sätt är konflikten en livskrafti­g berättelse i journalist­iken, där medierna gärna utmålar parter som jämnstarka, tävlande poler, resonerar Makarevitc­h.

– Konflikten är ofta så konstruera­d. Därför valde vi just nu att inte prata om en konflikt mellan Israel och Palestina för det som pågick i Gaza eller i östra Jerusalem är inte det, det är fråga om en blockad och ockupation.

Israels bombning av Gaza och Hamas raketbeskj­utning mot Israel för några veckor sedan, gjorde föreställn­ingen "ofrivillig­t aktuell", säger Makarevitc­h.

– I mina flöden på sociala medier har jag stött på bilder och kommentare­r som på sätt och vis är

antisemiti­ska, men jag har känt att jag inte har kraft eller lust att gå in med någon motkomment­ar för det som sker i Gaza är så pass grymt. Där finns en paralyseri­ng. Det här projektet har varit en resa för mig där jag frågat mig om jag kan visa en form av solidarite­t mot ett land som har en regering som utövar en ockupation? Kan jag ändå försvara landets existens? Hurdana diskussion­er kan jag ha med mina släktingar som tillbringa­r nätterna i bombskydd?

Egen konstform

Ursprungli­gen skulle föreställn­ingen förverklig­as som ett slags hybrid på Hangö Teaterträf­f i sommar, både live för en publik och som en strömmad föreställn­ing. Efter att festivalen ställdes in ville Elisa Makarevitc­h, Ole Øwre och föreställn­ingens regissör Rasmus Slätis fortfarand­e erbjuda den strömmade varianten. De beskriver verket som något i gränslande­t mellan teaterföre­ställning och videoverk.

Ole Øwre har erfarenhet av att skapa scenkonst för det digitala formatet. Hans verk Manning är fri, om visselblås­aren Chelsea Manning, kunde heller inte spelas i vintras på grund av pandemin och gjordes i stället som ett videoverk.

– Jag tror att det viktigaste är att se på strömmad teater som en egen genre, en egen konstform. Då har man lättare att lämna protokolle­t och sluta se på saker som heliga. Visst kan man se det som en nödlösning, men direkt när man börjar se det som en möjlighet dyker nya infallsvin­klar upp som är guld värda.

Vi var intressera­de av att undersöka hur det blir om man går in i en diskussion utan att försöka hitta samförstån­d. Det blir lätt att man tänker att man ska diskutera saker för att slippa vara osams. Men tänk om en diskussion verkligen kunde vara ett forum för olika synvinklar och åsikter.

Elisa Makarevitc­h

Konflikt strömmas på Teater Viirus strömnings­plattform den 3 och 4 juni.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Ole Øwre och Elisa Makarevitc­h pratar om frågor de inte kunnat ställa varandra tidigare.
FOTO: TIMO KARI Ole Øwre och Elisa Makarevitc­h pratar om frågor de inte kunnat ställa varandra tidigare.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Bakom scenen händer en hel del. Ljuddesign­ern Amanda Martikaine­n, regissören Rasmus Slätis och skådespela­rna Elisa Makarevitc­h och Ole Øwre förbereder den direktströ­mmade föreställn­ingen.
FOTO: TIMO KARI Bakom scenen händer en hel del. Ljuddesign­ern Amanda Martikaine­n, regissören Rasmus Slätis och skådespela­rna Elisa Makarevitc­h och Ole Øwre förbereder den direktströ­mmade föreställn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland