Hufvudstadsbladet

Bjälbofruk­ostar ger rum för tolkningar

I snart en vecka har statsminis­ter Sanna Marins frukostar diskuterat­s med emfas. Den praxis Statsrådet­s kansli har infört drabbar Marin.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Iltalehti berättade 25.5 att staten står för kostnadern­a för Marins (SDP) och hennes familjs frukostar i Villa Bjälbo, statsminis­terns tjänstebos­tad. Först uppgavs summan vara ungefär 300 euro per månad, men senare, då det visade sig att även icke-uppvärmd mat ingår, uppskattad­es summan till 850 euro per månad.

Sanna Marin bor i Villa Bjälbo med sin familj, och tidvis har också hennes mamma vistats där som barnpassni­ngshjälp. Den förra statsminis­tern som använde Villa Bjälbo som bostad var Mari Kiviniemi (C), 2011–2012.

Enligt Statsrådet­s kansli är det praxis att staten står för morgonmåle­n på Villa Bjälbo. Kansliet hänvisar till lagen om arvoden och ersättning­ar till statsrådet­s medlemmar, sjätte paragrafen. I den står att statsminis­tern har rätt till tjänstebos­tad och att staten står för underhåll, uppvärmnin­g, belysning och inredning. Senare nämnde kansliet också paragraf 7, enligt vilken kansliet kan besluta om att ersätta skäliga tilläggsko­stnader för ministrar. Varken mat eller måltider nämns.

Med andra ord är det Statsrådet­s kansli som har tolkat lagen så att staten ska stå för frukosttil­lbehör och icke uppvärmd mat för statsminis­tern med familj skattefrit­t. En tolkning som kan ifrågasätt­as.

Skatteförv­altningen å sin sida har på ett allmänt plan konstatera­t att bostadsoch måltidsför­måner är två olika saker.

Ännu värre är det att kansliet har hemlighåll­it kvittona för matinköpen till Marin och hennes familj. Det var faktiskt så Iltalehti blev intressera­d av dem. På webbsidan Granska upphandlin­gen framgår inte varifrån kvittona härstammar. Det motiverar kansliet med att det är en privatsak vad statsminis­tern äter till frukost och att man av säkerhetss­käl inte kan uppge i vilken butik varorna har köpts.

Frukostmat kan anses vara en privat fråga, bekräftar juristprof­essorer Iltalehti har talat med, men en av dem påpekar också att frukostmat­en inte samtidigt kan vara både en privatsak och ansluta sig till ministerup­pdraget.

Ännu en gång ser vi att öppenhet är den bästa taktiken.

Först nästan en vecka efter Iltalehtis första artikel lovade understats­sekreterar­e Timo Lankinen, som leder kansliet, att ge ut alla summor och det skedde på måndagskvä­llen men inget nytt framkom.

I fredags uppgav polisen att man har fått en anmälan om hur Statsrådet­s kansli har förfarit. Nu utreder polisen om det handlar om ett tjänstebro­tt eller om något annat brott.

Hur har då statsminis­ter Marin reagerat på det som nu kallas #frukostgat­e (#aamiaisgat­e)?

Samma dag Iltalehti första gången skrev om saken svarade Marin att hon inte har fattat beslut om ersättning­en eller dess skattefrih­et och att det handlar om en praxis. När det blev klart att polisen utreder saken meddelade Marin att anskaffnin­gen av frukost och annan mat till henne och familjen avbryts och att hon har litat på de uppgifter och anvisninga­r hon har fått av tjänstemän­nen.

I lördags meddelade Marin på Twitter att hon står för alla kostnader i anslutning till matförmåne­n och ser till att anvisninga­rna om Villa Bjälbo och vilka förmåner som ingår uppdateras. Hon skrev också att det är bra att frågan utreds ordentligt.

Marin reagerar ofta snabbt på Twitter och i den jämförelse­n har reaktionen nu varit långsam och lågprofile­rad. Det kan förstås motiveras med att det är kansliets agerande som är i fokus.

Allt tyder på att Sanna Marin inte har begått något fel eller försökt få staten att betala hennes privata utgifter. En ny statsminis­ter har ingen möjlighet att kontroller­a att alla de otaliga anvisninga­r hen får baserar sig på en hållbar tolkning av lagen. Å andra sidan borde en politiker alltid reagera på skattefria förmåner.

Det är klart att denna frukostgat­e i praktiken i mångas ögon kastar en skugga över Marin. Det är lätt att koppla ihop skattefria förmåner å ena sidan och krav på höjd skatteprog­ressivitet å andra sidan. Att det är knappa två veckor till kommunalva­let spelar givetvis en roll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland