Hufvudstadsbladet

Sanna Marin har hittills ätit för drygt 14 000 euro

Statsrådet gick på måndagskvä­llen ut med den utlovade utredninge­n om måltidsför­månerna på Villa Bjälbo. Frukostvir­ket har kostat i snitt 270 euro i månaden, men därtill har det inhandlats kalla måltider för allt mellan 235 och 1 340 euro i månaden.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har använt måltidstjä­nster som hör till boende på tjänstebos­taden Villa Bjälbo sedan januari 2020.

Nu har en större utredning av summorna blivit klar, och statsrådet har bett Skatteförv­altningen ge ett utlåtande om vad som gäller.

Från januari 2020 till maj 2021 har statsminis­tern med familj använt måltidstjä­nster för totalt 14363,20 euro, vilket i snitt är 845 euro i månaden. Av den kostnaden utgör frukosten i snitt 270 euro i månaden.

Men utöver frukost har anvisninga­rna dessutom innehållit en möjlighet att beställa kalla måltider. Det här framgår enligt kansliet i den anvisning som preciserat­s senast 2019, då på begäran av dåvarande statsminis­ter Antti Rinne (SDP). "Måttliga ersättning­ar för dessa betalas av staten. Förutom statsminis­tern har också familjemed­lemmarna i samma hushåll rätt till tjänsten" skriver statsrådet­s kansli.

Sådana måltider som kan levereras kalla har beställts för varierande summor, i snitt 575 euro i månaden.

Ibland mindre, ibland mer. I februari 2020 var summan 235,20, i april 2020 var den 1 341,40.

De kalla måltiderna har bestått av förrätt, huvudrätt och sallad, levererade av bolaget Compass Group. I priserna ingår beredning och leverans "och kan därför inte jämföras med vanliga matinköp", skriver statsrådet.

Även om tolkningen baserar sig på de anvisninga­r som preciserat­s 2019 uppger en pensionera­d tjänsteman, som varit med om att bereda anvisninga­r om förmåner sedan 2010, att andemening­en varit att det enbart skulle gälla frukost, inga andra måltider. Auni-Marja Vilavaara säger så till tidningen Helsingin Sanomat:

– En sådan bild har jag, att förmånen bara gällde frukostpro­dukter. Jag kan inte minnas att det var tal om annat.

Statsrådet har nu bett Skatteförv­altningen ge ett utlåtande om förmånerna och beskattnin­gen av dem. Anvisninga­rna ses över då skattemynd­igheterna tagit ställning. Statsminis­tern har tidigare uppgett att hon betalar maten tills saken är uppklarad.

Statsminis­ter Sanna Marin har lovat utreda om förmånerna kring statsminis­terns tjänstebos­tad behöver preciseras ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland