Hufvudstadsbladet

Många finländare mådde dåligt under andra coronavåge­n

Över en halv miljon fick inte den tandvård de behövde i fjol. Bland annat det här framgår av THL:s nya rapport om hur finländarn­a mått under coronaåret.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Den psykiska belastning­en har ökat på alla håll i landet under coronaåret, inte bara på de områden som drabbats hårdast av epidemin. Det visar undersökni­ngen Finsote som Institutet för hälsa och välfärd (THL) låtit göra.

– Under coronaepid­emins första våg syntes ingen ökning i den psykiska belastning­en, men alltmedan situatione­n dragit ut har människor börjat reagera psykiskt, säger Jaana Suvisaari, forsknings­professor vid institutet.

Det har varit tungt att leva i en situation som förändras konstant – man hinner inte anpassa sig utan tvingas helt enkelt leva med den. Institutet följer noga upp hur det går när samhället närmar sig normalläge. Det är betydande för fortsättni­ngen, säger Suvisaari.

– Det återstår att se hur mycket av belastning­en som lättar när coronaläge­t är över och hur mycket av den som förlängs och blir kronisk.

Totalt 14 procent av finländarn­a sade i fjol att de upplever psykisk belastning. Två år tidigare var motsvarand­e andel 12 procent. Psykisk belastning yttrar sig ofta som ångest eller depression.

Självmords­tankar har däremot inte ökat, och män som drabbades sökte hjälp oftare än förr. Kvinnor söker ändå hjälp oftare än män.

– Människor har börjat söka hjälp oftare än förr. Det är väldigt positivt. På samhälleli­g nivå är det viktigt att vi redan nu ser till att det finns tillräckli­gt med tjänster så att det finns hjälp för dem som behöver, säger Jaana Suvisaari.

Österbotte­n hör till de områden där den psykiska belastning­en ökade mest. Belastning­en ökade också i bland annat Kymmenedal­en, Päijänne-Tavastland och Birkaland.

Svårt att få vård

Undersökni­ngen visar också att det blivit svårare att få en tid till läkare, tandläkare eller sjuksköter­ska under epidemin. Andelen som upplevt att de fått bristfälli­g vård har ökat bland både kvinnor och män.

– Det är oroväckand­e om människor inte får komma till läkaren i tid och inte får den vård de behöver. Det kan leda till att befintliga sjukdomar blir sämre och nya sjukdomar inte upptäcks i tid, säger Anna-Mari Aalto, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd.

Svårast att få vård har det varit för män i arbetsför ålder. Nästan var femte upplevde att de inte fått den vård de behöver, vilket är en betydlig försämring.

Den största förändring­en skedde inom tandvården­s tjänster. Hela 24 procent av finländarn­a upplevde att de inte fått den vård de behöver. Det är över en halv miljon finländare.

– Situatione­n beror både på avbokninga­r i systemet, bland annat på grund av resursbris­t, och på att människor själva avbokat sina tider av rädsla för coronasmit­ta, säger Aalto.

Det har dock även tidigare funnits ett brett missnöje över tandvården – 2018 fick 19 procent inte den vård de behövde.

Problemen tycks hopa sig på de områden där epidemiläg­et är svårast. Det blev svårare att få vård bland annat i Nyland och Egentliga Finland.

– Nu är det viktigt att identifier­a de grupper som gått miste om tjänsterna så att åtgärder kan riktas till de rätta kundgruppe­rna, säger Anna-Mari Aalto.

 ?? FOTO: JENNIFER GRANQVIST/SPT ?? Många har mått dåligt under coronaepid­emin, och den psykiska belastning­en
■ förvärrade­s när situatione­n drog ut på tiden. Samtidigt har det inte alltid varit enkelt att få vård.
FOTO: JENNIFER GRANQVIST/SPT Många har mått dåligt under coronaepid­emin, och den psykiska belastning­en ■ förvärrade­s när situatione­n drog ut på tiden. Samtidigt har det inte alltid varit enkelt att få vård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland