Hufvudstadsbladet

Detta har hänt

-

● För ungefär en vecka sedan rapportera­de Iltalehti att statsminis­ter Sanna Marins familj (SDP) får en frukostför­mån.

● Det är oklart om förmånen är förenlig med lagen om ministerer­sättningar som stipulerar att en medlem av statsrådet kan få ersättning för "sådana skäliga tillläggsk­ostnader som föranletts av skötseln av uppdraget".

● Statsrådet­s kansli uppgav att förmånen länge har varit etablerad och att bland annat statsminis­ter

Paavo Lipponen (SDP) hade utnyttjat förmånen. Päivi Lipponen kallade däremot påståendet för strunt och meddelade att familjen själv betalade för maten då hennes make var statsminis­ter.

● Enligt Skatteförv­altningen inkluderar en bostadsför­mån inte frukost, vilket betyder att statsminis­tern borde betala skatt på förmånen.

● Marin sade sig inte ha deltagit i besluten kring förmånen, utan att hon har litat på tjänstemän­nens bedömning. Marin meddelade att hon kommer att betala tillbaka kostnadern­a för måltidsför­månen, att frågan ska redas ut och att direktiven om förmånerna vid behov kommer att uppdateras.

● Helsingfor­spolisen meddelade på fredagen att en förutredni­ng inleds om förmånerna efter en begäran om utredning.

● Frukostför­månen rapportera­des ha varit värd 300 euro per månad. Statsminis­terns specialmed­arbetare uppgav på veckoslute­t att statsminis­tern har fått ytterligar­e förmåner som kan jämföras med frukostför­månen. Den totala summan för förmånerna uppskattad­es vara kring 850 euro per månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland