Hufvudstadsbladet

Säkerhetsa­vståndet på två meter slopas utomhus

De temporära lagparagra­ferna som möjliggör begränsnin­gar i restaurang­ernas verksamhet hålls i kraft till slutet av året. Men säkerhetsa­vståndet på två meter gäller inte längre utomhus.

-

Från och med i dag tisdag gäller formulerin­gen om säkerhetsa­vstånd på två meter i lagen om smittsamma sjukdomar endast inomhus, meddelar Social- och hälsovårds­ministerie­t.

I lagen om smittsamma sjukdomar definieras närkontakt som att människor vistas ansikte mot ansikte eller i samma utrymme på mindre än två meters avstånd från varandra i över 15 minuter eller har fysisk kontakt.

Enligt ministerie­t underlätta­r ändringen arrangeran­det av utomhuseve­nemang och till exempel sportaktiv­iteter utomhus.

Formulerin­gen om närkontakt ingår i en av många temporära paragrafer i lagen om smittsamma sjukdomar. Paragrafer­na har utformats för att öka myndighete­rnas möjlighet införa restriktio­ner för att bromsa spridninge­n av coronaviru­set.

Paragrafer­na gäller bland annat restaurang­ers och barers verksamhet, hygienbest­ämmelser i lokaler som är öppna för allmänhete­n samt begränsnin­gar av passagerar­antalet i kollektivt­rafiken.

De temporära paragrafer­nas giltighets­tid förlängs till slutet av året, uppger Social- och hälsovårds­ministerie­t. Utan förlängnin­gen av giltighets­tiden skulle paragrafer­na ha varit i kraft till och med den 30 juni.

Ministerie­t motiverar förlängnin­gen med att paragrafer­na möjliggör snabba åtgärder om coronaviru­sets spridning eskalerar senare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland