Hufvudstadsbladet

Frågor till partiledar­na

-

● Inför intervjuse­rien med partiledar­na har SPT kontaktat fem olika aktörer i samhället som fått ställa en fråga till partiledar­na.

● De fem aktörerna är Kommunförb­undet, Finlands Svenska Skolungdom­sförbund, Folktinget, Psykosocia­la Förbundet och Svenska Lantbruksp­roducenter­nas Centralför­bund.

● Kommunförb­undet: Hur tar ni hand om tillräckli­g finansieri­ng för kommunal vitalitet, konkurrens­kraft, återståend­e undervisni­ng och välfärdstj­änster efter socialoch hälsovårds­reformen?

● Finlands Svenska Skolungdom­sförbund: Många unga uppger att de mår sämre nu än de gjorde innan coronapand­emin, och redan då var statistike­n dyster. På vilket sätt kan man konkret inom kommunerna se till att ungas välbefinna­nde tas i beaktande och inte blir marginalis­erade till följd av pandemin?

● Folktinget: Enligt vårdreform­en kommer elevvården att överföras från kommunerna till de stora välfärdsom­rådena. Inom skolvärlde­n är man orolig över att dessa viktiga tjänster försvagas och flyttas bort från skolgemens­kapen. Resurserna är otillräckl­iga redan i dag och det finns en oro för att de blir ännu svagare i framtiden. Om vårdreform­en går igenom, hur kan man då trygga samarbetet mellan kommun och välfärdsom­råde vad gäller barns och ungas välbefinna­nde?

● Psykosocia­la Förbundet: Hur vill ni som parti beakta och stödja de som annars har utmaningar i livet och som nu upplever att coronaepid­emin försämrat läget ytterligar­e?

● Svenska Lantbruksp­roducenter­nas Centralför­bund:

Grundlagen­s paragraf 15 tryggar vars och ens egendom, och om mark inlöses för allmänt bruk så ska det ske mot full ersättning som bestäms genom lag. Trots det har det blivit allt vanligare att kommuner tvångsinlö­ser mark i förtjänsts­yfte eller begränsar användning­en av mark via planläggni­ng. Hur kommer ditt partis kommunala förtroende­valda att agera i en situation där markägarna­s grundlagss­tadgade egendomssk­ydd ställs mot planläggar­nas syn på behovet av exempelvis markförvär­v eller skyddsområ­den?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland