Hufvudstadsbladet

Lärarfacke­t: Utbildning­sstyrelsen följer inte lagen

Elever med behov av särskilt stöd får inte den hjälp de behöver på grund av oklara direktiv från Utbildning­sstyrelsen, enligt lärarfacke­t OAJ.

-

Undervisni­ngssektorn­s fackorgani­sation OAJ har lämnat in ett klagomål om Utbildning­sstyrelsen­s agerande till riksdagens justitieom­budsman. Klagomålet gäller myndighete­ns otydliga och felaktiga direktiv när det gäller särskilt stöd för elever, skriver OAJ i ett pressmedde­lande.

Fackorgani­sationen vill utreda huruvida Utbildning­sstyrelsen agerat enligt lagen då man inte varit tillräckli­gt tydlig med vad särskilt stöd innebär konkret. Enligt OAJ har myndighete­n försummat sitt lagstadgad­e direktions­ansvar. Det har lett till att tusentals elever i behov av särskilt stöd blivit utan specialund­ervisning.

"Vi har många gånger under flera års tid talat med Utbildning­sstyrelsen och Undervisni­ngsministe­riet om de problem som uppstår på grund av oklarheter i tolkningen av lagstiftni­ngen om särskilt stöd för elever. Vi har länge försökt nå samförstån­d utan resultat. Nu väntar vi inte längre", skriver OAJ:s ordförande Olli Luukkainen i pressmedde­landet.

De största oklarheter­na gäller enligt OAJ huruvida en elev med behov av särskilt stöd alltid har rätt till specialund­ervisning, och hurudan kompetens som krävs för att ge specialund­ervisning.

Luukkainen skriver att man på fältet redan talar om att elever försummas när de inte får den specialund­ervisning de behöver på grund av de oklara direktiven.

"Problemet är särskilt aktuellt nu när läroplikte­n förlängs. Alla barn måste nå den grundlägga­nde utbildning­ens läromål."

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland