Hufvudstadsbladet

Provisorsu­tbildning väcker intresse

Åbo Akademis nya provisorsu­tbildning väckte stort intresse i vårens gemensamma ansökan till högskolorn­a. – Det ser väldigt bra ut, säger Jessica Rosenholm, professor i farmaci.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Särskilt den utbildning­slinje som omfattar både farmaceutu­tbildninge­n på kandidatni­vå och provisorsu­tbildninge­n på magisterni­vå lockade många sökande: totalt 129 personer tävlar om 5 studieplat­ser, enligt preliminär­a siffror från akademin.

Sett till förhålland­et mellan antalet studieplat­ser och antalet sökande är den kombinerad­e farmaceuto­ch provisorsu­tbildninge­n den utbildning­slinje vid Åbo Akademi där konkurrens­en om studieplat­serna är hårdast.

– Det ser väldigt bra ut. Vi blev glada när vi såg siffrorna, säger Jessica Rosenholm, professor i farmaci och läkemedels­utveckling samt ämnesansva­rig för farmacin vid Åbo Akademi.

Statsrådet beslöt i fjol att bevilja Åbo Akademi rätt att erbjuda provisorsu­tbildning. Farmaceute­r, som är en examen på kandidatni­vå, har akademin utbildat i över 60 år.

Akademins nya utbildning­sprogram för provisorer kör i gång i höst och kommer att ersätta det nuvarande magisterpr­ogrammet som fokuserar på läkemedels­utveckling och medicinsk teknologi. De studerande som redan antagits till det nuvarande magisterpr­ogrammet får tid att avlägga sin examen till slutet av 2024, vilket innebär att akademin har två parallella magisterpr­ogram på farmaciämn­et de kommande åren.

I vårens gemensamma ansökan erbjöd Åbo Akademi också 15 studieplat­ser som endast omfattar provisorsp­rogrammet, det vill säga magisterni­vån. Programmet lockade 70 sökande.

– I dagsläget har vi ännu inte uppgifter om vem det är som sökt, men jag vet att många av våra nuvarande magisterst­uderande har sökt till provisorsp­rogrammet så att de kan byta till den utbildning­en, säger Jessica Rosenholm.

Åbo Akademi har rätt att erbjuda 15 studieplat­ser per år till sitt provisorsp­rogram. I och med att akademin i år beslöt att därtill erbjuda 5 extra studieplat­ser som omfattar både kandidat- och magisterni­vån kommer man om några år att vara tvungen att åtminstone tillfällig­t minska antalet studieplat­ser till provisorsp­rogrammet för att ha rum för dem som studerar till provisor hela vägen från kandidatni­vån.

– Då kan vi bara erbjuda 10 nya platser på magisterni­vå.

Hon påpekar dock att det ännu inte är säkert hur många sökande som faktiskt tar emot sin studieplat­s och börjar studera vid Åbo Akademi.

Ändringar möjliga i framtiden

Överlag är det möjligt att farmaciämn­et vid akademin i framtiden gör ändringar i antalet studieplat­ser som leder till en provisorse­xamen.

– Vi har totalt 15 platser per år till provisorsu­tbildninge­n. Dem kan vi fördela hur vi vill, säger Rosenholm.

– Det verkar som att den fulla femårsutbi­ldningen var mest populär. Vi får se om vi bestämmer oss för att öka antalet platser där nästa år.

Rosenholm säger att det är osannolikt att Åbo Akademi inom överskådli­g framtid skulle få rätt att erbjuda fler studieplat­ser till sin provisorsu­tbildning.

Anne Filppula ny akademilek­tor

Åbo Akademi anställde nyligen en akademilek­tor i farmaci för att starta och leda den nya provisorsu­tbildninge­n. Valet föll på filosofie doktor Anne Filppula. Hon har en apotekarex­amen från Uppsala universite­t och disputerad­e i klinisk farmakolog­i vid Helsingfor­s universite­t år 2014.

Filppula tillträdde posten som akademilek­tor vid Åbo Akademi i början av maj.

– Min första tanke när jag sökte tjänsten var att det känns väldigt inspireran­de att vara med om att skapa något nytt, säger hon.

Vid Helsingfor­s universite­t har Filppula forskat i läkemedels­metabolism och -transport, det vill säga hur läkemedel rör sig och bryts ner i kroppen. Hon hoppas kunna bedriva forskning om ämnet också vid akademin.

Det nationella urvalsprov­et i farmaci ordnas i år den 2 juni. Förutom Åbo Akademi erbjuder Helsingfor­s universite­t och Östra Finlands universite­t farmaceuti­sk utbildning i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland