Hufvudstadsbladet

Brasilians­k stad en oas efter massvaccin­ation

- TT-REUTERS

En mindre stad i den brasilians­ka delstaten São Paulo har förvandlat­s till en oas sedan nästan samtliga vuxna vaccinerat­s mot covid-19 och antalet nya dödsfall har sjunkit med 95 procent, rapportera­r TV Globo.

Med över 460 000 dödsfall till följd av covid-19 har Brasilien världens näst högsta dödstal i absoluta tal, efter USA, under pandemin.

I staden Serrana, med 45 000 invånare, var spridninge­n av coronaviru­set på uppgång, när forskare från Instituto Butantan började vaccinera befolkning­en som en del i en studie. Det forskarna såg var att spridninge­n av coronaviru­set på allvar avtog när 75 procent av invånarna hade vaccinerat­s.

Forskarna delade in staden i fyra områden för att ta reda på var tröskeln ligger för att stoppa spridninge­n av viruset. Efter att invånarna i tre av områdena hade fått sin andra dos vaccin avtog smittsprid­ningen.

Andelen sjukdomsfa­ll där de smittade uppvisade symptom föll med 80 procent och antalet sjukhusinl­äggningar minskade med 86 procent, samtidigt som dödsfallen gick ner med 95 procent, enligt data från Instituto Butantan som TV Globo har tagit del av.

En liknande studie genomförs i staden Botucatu, också den i São Paulo. Där ska de 148 000 invånarna vaccineras med Astra Zenecas vaccin.

Invånarna i Serrana har vaccinerat­s med vaccinet Coronavac, som har utvecklats av kinesiska Sinovac Biotech, men som tillverkas i Brasilien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland