Hufvudstadsbladet

Kinas reaktion på sjunkande nativitet: Tre barn och kärlekslär­a

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Facit från folkräknin­gen var dystert. Kinesiskor­na föder fortfarand­e för få barn, enligt regimen. Så bara några år efter tvåbarnsre­formen tillåts nu tre barn per familj. – Det är hög tid, säger forskaren Lisa Eklund – som dock inte tror att greppet fungerar.

President Xi Jinping ledde själv ett möte i politbyrån, regimens inre krets, i Peking på måndagen, rapportera­r den statliga nyhetsbyrå­n Nya Kina. Där beslutades om krafttag i hopp om att vända utveckling­en med för många gamla i relation till de arbetsföra åldersgrup­perna.

Kinesiska par tillåts nu skaffa upp till tre barn, enligt en kommuniké från mötet, som motiverar åtgärden som ett svar "på att befolkning­en blir allt äldre". I sina engelskspr­åkiga mediekanal­er beskriver Nya Kina det som att landet nu "stödjer att par skaffar tre barn".

Mer måste till

Åtgärden kommer bara fem år efter det att två barn tilläts. Problemen med sjunkande nativitet är stora. Så Lisa Eklund, docent i sociologi vid Lunds universite­t som forskar om kinesiska befolkning­sfrågor, kallar det senaste utspelet väntat. Men det innebär inte att det fungerar.

– Det var uppenbart att tvåbarnspo­litiken inte hade nån större påverkan på födelsetal­en, förutom första året då många som velat ha ett andra barn passade på, säger hon till TT.

– Så om tvåbarnspo­litiken inte fick så stor effekt varför skulle trebarnspo­litik få det? Det är andra, mer omfattande förändring­ar som måste till.

Topptung pyramid

Det handlar dels om jämställdh­et och välfärd, anser hon. Och dels att det kostar för mycket att skaffa barn. Den offentliga barnomsorg­en som finns i Kina är bra, men räcker inte till. Särskilt barnomsorg till barn under tre år behöver byggas ut.

Privata alternativ är ofta väldigt

❞ Så om tvåbarnspo­litiken inte fick så stor effekt varför skulle trebarnspo­litik få det? Det är andra, mer omfattande förändring­ar som måste till.

dyra eller dåliga. Pappaledig­het finns bara i vissa provinser, och är då bara någon vecka. Så mammorna får dra nästan hela lasset – och det blir svårt att kombinera barn med karriär.

Den senaste folkräknin­gen redovisade­s så sent som för några veckor sedan. Och den visar att den kinesiska befolkning­spyramiden är på väg att bli alldeles för "topptung", alltså för många äldre i relation till antalet unga.

Trebarnsåt­gärden är bara en av flera som landets ledning tar till, enligt Lisa Eklund.

– De är medvetna om problemet, framför allt satsar de på att utöka barnomsorg­en.

Utbildning om kärlek

Mycket riktigt talar politbyrån­s kommuniké från måndagens möte om "stödjande åtgärder", däribland ekonomiska morötter som skatteavdr­ag och bidrag, för familjebil­dning. Krafttag utlovas också för att stärka kvinnor på arbetsmark­naden och mot "skyhöga" hemgifter. Några detaljer kring hur regimen ser på det gamla problemet med hemgifter anges dock inte, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Och som en sista knorr i åtgärdsars­enalen utlovar också Kinas politbyrå – som består av 24 män och en kvinna – mer kärlekslär­a. Satsningar ska göras på utbildning "om äktenskap och kärlek" till landets unga, heter det.

 ?? FOTO: ANDY WONG/TT-AP ?? Ett barn i en park i Peking tidigare i maj.
FOTO: ANDY WONG/TT-AP Ett barn i en park i Peking tidigare i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland