Hufvudstadsbladet

FN: Utred dödliga protester i Colombia

- TT-AFP

FN:s människorä­ttschef Michelle Bachelet uppmanar till en oberoende utredning av våldet under de pågående protestern­a i Colombia, efter att minst 13 människor dött i sammandrab­bningar i fredags.

Händelsern­a utspelade sig i landets tredje största stad Cali, som varit en av flera centrala platser för de landsomfat­tande protestern­a som pågått i drygt en månad. Fredagen blev särskilt våldsam då flera människor sköts ihjäl under oklara omständigh­eter.

FN:s människorä­ttskontor (OHCHR) har fått uppgifter om att 14 människor dödats och att totalt 98 skadats, varav runt hälften haft skottskado­r. Enligt flera vittnen öppnade civila eld mot demonstran­terna medan polisen stod och såg på.

– De började mörda folk, säger en 22-åring som blev ögonvittne till orolighete­rna i stadsdelen Melendez, och som säger sig ha sett fem personer skjuta mot demonstran­terna.

"Det är viktigt att alla som rapportera­ts vara inblandade i att orsaka skador eller dödsfall, inklusive myndighets­utövare, ställs under skyndsamma, effektiva, oberoende, opartiska och transparen­ta utredninga­r", säger Michelle Bachelet i ett uttalande.

Polisen uppger att man kommer att undersöka uppgiftern­a om att poliser "agerat passivt gällande handlingar från beväpnade civilperso­ner".

Totalt har minst 59 människor dödats och över 2 300 skadats under protestern­a. De riktades ursprungli­gen mot en planerad skattehöjn­ing men har kommit att kanalisera ett bredare missnöje med den konservati­ve presidente­n Iván Duque och hans regering. Militären har satts in för att kväsa protestern­a.

 ?? FOTO: ANDRES GONZALEZ/TT-AP ?? Protestern­a har pågått i drygt en månad. I fredags blev de särskilt våldsamma i staden Cali då flera sköts ihjäl.
FOTO: ANDRES GONZALEZ/TT-AP Protestern­a har pågått i drygt en månad. I fredags blev de särskilt våldsamma i staden Cali då flera sköts ihjäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland