Hufvudstadsbladet

Kanada hedrar de 215 döda skolbarnen

-

Kanada halade på söndagen flaggorna på halv stång för de 215 barn vars kvarlevor hittats vid en tidigare internatsk­ola för ursprungsb­efolkninge­n. Landet har skakats av det makabra fyndet och företrädar­e för ursprungsb­efolkninge­n kräver en grundlig utredning.

Ceremonier för att hedra barnen, vars död aldrig tidigare har dokumenter­ats, har ägt rum på flera platser runt om i Kanada. Flaggor på landets federala byggnader halades på halv stång efter en uppmaning från Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau:

"För att hedra de 215 barn vars liv togs ifrån dem på nedlagda Kamloops internatsk­ola och alla barn ur ursprungsb­efolkninge­n som aldrig kom hem, överlevare och deras familjer", skriver Trudeau på Twitter.

Flera städer, däribland Kanadas största stad Toronto, hörsammade uppmaninge­n och halade även sina offentliga flaggor på halv stång.

Kanada har de senaste dagarna skakats av det makabra fyndet. Kvarlevorn­a efter elever på skolan hittades av specialist­er som undersökte området med hjälp av markradar, meddelade folkgruppe­n Tk'emlups te Secwepemc i ett uttalande i torsdags. Vissa av barnen blev endast tre år gamla.

Kamloops internatsk­ola i provinsen British Columbia drevs mellan 1890 och 1969 av den katolska kyrkan på uppdrag av de kanadensis­ka myndighete­rna, med syfte att assimilera ursprungsb­efolkninge­ns barn.

Sammanlagt tvingades omkring 150 000 barn från Kanadas olika ursprungsf­olk att gå på skolorna, där de utsattes för fysiska och sexuella övergrepp av rektorerna och lärarna, samtidigt som de fråntogs sin kultur och sitt modersmål.

I dag tros detta trauma ligga bakom alkoholism, våld, fattigdom och höga självmords­tal bland landets ursprungsb­efolkning.

Bad om ursäkt 2008

Kanadas regering bad formellt om ursäkt 2008. En särskild kommission har kallat systemet för ett kulturellt folkmord och i samband med det fick tidigare elever ett skadestånd av staten på motsvarand­e 1,3 miljarder euro.

– Jag har tidigare sagt att internatsk­olorna var ett folkmord på vårt folk. Det här är bara ännu ett glödande exempel på vad folkmordet innebar i praktiken: odokumente­rade dödsfall av barn, säger Perry Bellegarde, den nationella chefen för ursprungsb­efolkninga­rnas församling, till tv-kanalen CTV.

Han poängterar att mycket arbete återstår med att identifier­a kvarlevorn­a, hitta de anhöriga samt undersöka markerna runt andra internatsk­olor. Den federala regeringen måste nu avsätta tillräckli­gt med resurser för att grundligt utreda dödsfallen, säger han.

 ?? FOTO: DARRYL DYCK/TT-AP-THE CANADIAN PRESS ?? Delhia Nahanee, som tillhör folkgruppe­n Squamish, placerar en ros på en av de 215 par barnskor som har placerats ut på trappan till Vancouver Art Gallery till minne av de barn vars kvarlevor har hittats på den tidigare internatsk­olan Kamloops i British Columbia.
FOTO: DARRYL DYCK/TT-AP-THE CANADIAN PRESS Delhia Nahanee, som tillhör folkgruppe­n Squamish, placerar en ros på en av de 215 par barnskor som har placerats ut på trappan till Vancouver Art Gallery till minne av de barn vars kvarlevor har hittats på den tidigare internatsk­olan Kamloops i British Columbia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland