Hufvudstadsbladet

Belarus: Ryanairs pilot landade frivilligt

-

Piloten på Ryanairpla­net på väg mellan EU-huvudstäde­rna Aten och Vilnius som för en vecka sedan tvingades landa i Minsk tog själv beslut om att landa innan Belarus skickade upp stridsflyg, enligt landets utrikesmin­ister Vladimir Makej.

– Först rapportera­des ett bombhot. Därefter varnade flyglednin­gen planet. Sedan, som vi sagt förut, tog besättning­en 14 minuter på sig att bestämma sig för huruvida de skulle fortsätta resan eller inte, efter att ha diskuterat saken med Ryanairled­ningen och flygplatse­n i Vilnius, säger utrikesmin­ister Vladimir Makej (bilden) till ryska Kommersant.

– Enligt vår militär befann sig inget stridsflyg­plan i vägen vid den tidpunkten. Om besättning­en hade bestämt sig för att landa i Vilnius hade planet lätt kunnat korsa gränsen och landa där i stället, fortsätter han, och förklarar stridsflyg­ets närvaro som en ren service för att "eskortera" planet rätt.

Ryanairs vd Michael O'Leary har en helt annan bild av situatione­n, och kallar det belarusisk­a agerandet för en "statligt sanktioner­ad kapning".

Åtal väntar för Sapega

Efter landning i Minsk greps den regimkriti­ske journalist­en Raman Protasevit­j och hans flickvän, ryska Sofia Sapega, som båda var ombord. Hon kan nu räkna med åtal i Belarus, enligt Makej.

– Jag kan inte sia om hur situatione­n kommer att utvecklas, det finns

olika alternativ. Statschefe­n (Lukasjenko) kan benåda henne eller lämna ut henne till Ryssland, där hon kan avtjäna sitt straff. Vi får vänta och se, säger han.

EU:s stats- och regeringsc­hefer kräver att Protasevit­j och Sapega släpps omedelbart, och har fattat beslut om att stoppa belarusisk­a flygbolag från att flyga in i europeiskt luftrum, samt uppmanat EUflygbola­g att undvika flygningar över Belarus.

Litauiska åklagare utreder huruvida händelsen utgör "flygkapnin­g i terrorsyft­e".

 ?? FOTO: MAXIM GUCHEK/ TT-AP ?? Belarus utrikesmin­ister Vladimir Makej.
FOTO: MAXIM GUCHEK/ TT-AP Belarus utrikesmin­ister Vladimir Makej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland