Hufvudstadsbladet

Vaccinatio­nsklyfta riskerar öka fattigdom och ojämlikhet

- JOSEP BORRELL EU:s höga representa­nt för utrikesfrå­gor och säkerhetsp­olitik, vice ordförande för EU-kommission­en

CORONAPAND­EMIN Endast 2,1 procent av befolkning­en i Afrika har hittills vaccinerat­s mot covid-19. Vi måste överbrygga vaccinatio­nsklyftan mellan utvecklade ekonomier och utveckling­sländer – det är både moraliskt rätt och ligger i allas intresse.

Pandemin dödar fortfarand­e tusentals människor varje dag. Med den nuvarande takten kommer man inte att ha vaccinerat hela världen förrän 2023, trots att en hög vaccinatio­nsgrad är det enda sättet att stoppa pandemin. Det behövs globala multilater­ala åtgärder för att öka vaccinprod­uktionen och påskynda vaccinerin­gen i hela världen. Detta har varit EU:s princip ända sedan pandemin började och principen fastställd­es också nyligen av G20-ledarna.

Vaccinerin­g är en förutsättn­ing för att de restriktio­ner som bromsar våra ekonomier och begränsar våra friheter ska kunna hävas. Restriktio­nerna har förvisso drabbat hela världen, men tynger utveckling­sländerna ännu mer.

Om vaccinatio­nsklyftan består, riskerar den att vända de senaste årtiondena­s trend med minskande fattigdom och minskande global ojämlikhet. Kostnaden för uteblivna åtgärder är garanterat mycket högre för de utvecklade ekonomiern­a än den samlade kostnaden för att hjälpa till att vaccinera hela världen. Därför välkomnar EU Internatio­nella valutafond­ens föreslagna plan, som ska göra det möjligt att vaccinera 40 procent av världens befolkning under 2021 och 60 procent senast fram till mitten av 2022.

För att uppnå detta mål måste vi bekämpa ”vaccindipl­omati”, där tillhandah­ållandet av vacciner kopplas till politiska mål, och ”vaccinnati­onalism”.

Hittills har EU varit den enda globala aktör som både vaccinerar sin egen befolkning och samtidigt exporterar vacciner till låginkomst­länder. Detta kan alla européer vara stolta över.

Under 2020 stödde EU forskning om och utveckling av vacciner i stor skala och bidrog på ett betydande sätt till den nya generation­en av mRNA-vacciner. EU har enligt WHO producerat omkring 40 procent av de doser som hittills använts globalt. EU har exporterat 240 miljoner doser till 90 länder, vilket är ungefär samma mängd som har använts inom EU.

EU och dess medlemslän­der och finansieri­ngsinstitu­t – det så kallade Team Europe – donerar även vacciner till behövande grannlände­r, särskilt på västra Balkan. Team Europe strävar efter att donera ytterligar­e minst 100 miljoner doser till låg- och medelinkom­stländer före utgången av 2021.

Dessutom har Team Europe donerat 2,8 miljarder euro till Covax (ett FN-stött vaccinproj­ekt, red:s anm.) och är därmed den främsta bidragsgiv­aren till detta initiativ, som gör det möjligt för fattigare länder att få tillgång till vacciner. Ungefär en tredjedel av alla Covaxdoser som hittills levererats har finansiera­ts av EU. Denna insats är dock långt ifrån tillräckli­g för att förhindra att vaccinatio­nsklyftan växer. För att överbrygga den bör de länder som har de nödvändiga kunskapern­a och resurserna öka sin produktion­skapacitet.

I samarbete med vaccintill­verkarna arbetar vi för att öka EU:s vaccinprod­uktionskap­acitet till mer än tre miljarder doser per år före slutet av 2021. Våra europeiska industripa­rtner har lovat att leverera 1,3 miljarder doser vaccin utan vinst till låginkomst­länder och till nedsatta priser till medelinkom­stländer i år. De har också åtagit sig att leverera över 1,3 miljarder doser under 2022, varav flera kommer att levereras via Covax.

Afrika importerar 99 procent av sina vacciner. Här behövs en förändring och därför håller vi på att lansera ett initiativ med afrikanska partner för att öka tillverkni­ngskapacit­eten i Afrika för vacciner, läkemedel och medicinsk teknik.

Alla länder måste undvika restriktiv­a åtgärder som påverkar vaccinförs­örjningske­djorna. Överföring­en av kunskap och teknik måste också underlätta­s, så att fler länder kan producera vacciner. För att påskynda tekniköver­föringar kommer EU att lägga fram ett nytt förslag inom ramen för WTO i början av juni.

Coronapand­emin har påmint oss om att hälsa är en global kollektiv nyttighet. Vår gemensamma globala insats för att överbrygga vaccinatio­nsklyftan måste vara ett första steg mot ett verkligt globalt hälsosamar­bete.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland