Hufvudstadsbladet

Belarus blottar Europas vanmakt

- NICOLAS VON KRAEMER är historiker.

De som har makt håller sig undan medan de som är vanmäktiga poserar. På samma sätt som världens rikaste tenderar klä sig i T-tröja och jeans, medan övre medelklass­en klär sig som direktörer. Mera nyligen ser vi ett Europa som spänner musklerna inför Belarus samtidigt som man när det gäller västerländ­ska dissidente­r på flykt undan amerikansk underrätte­lsetjänst agerar lydig vasallstat.

Incidenten med Ryanairpla­net som för en dryg vecka sedan tvingades landa i Minsk väckte stort rabalder då den ombordvara­nde regimkriti­ska journalist­en Roman Protasevit­j greps. Gripandet fördömdes av EU och USA och ledde till sanktioner mot landet. Förståelig­t, men fullständi­gt skenheligt. Inte bara gällande det alltid godtycklig­t agerande USA, utan också från Europas sida. En liknande incident på global skala utspelade sig nämligen 2013 då den amerikansk­a visselblås­aren Edward Snowden jagades över hela världen. Då han misstänkte­s finnas ombord på den boliviansk­a presidente­n Evo Morales plan från Moskva stängdes luftrummet i Västeuropa (!) varpå planet tvingades landa i Wien för inspektion.

Och vad hände med Snowden? Efter att ha avslöjat hur den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n spionerat till och med på sina europeiska bundsförva­nter vågade inte ett enda land ge honom asyl. Ja, ett gjorde det, nämligen Ryssland. Ironiskt nog kom således även det till pappers så humana Norden att vända bort blicken medan Snowden troligtvis tillbringa­r resten av sina dagar i det kvasiaukto­ritära Moskva.

Här ligger roten till både den avsky mot samt godkännand­e av Ryssland som florerar i olika kretsar i Europa. Trots sin på många sätt svaga ställning äger landet nämligen en förmåga till självständ­igt agerande på världsaren­an som Europa inte haft sedan 1945, eller i alla fall inte sedan Suezkrisen 1956. Sanktioner­na mot Belarus avspeglar endast EU:s sorgligt svaga position då man gärna stoltserar med upplysta principer då motparten är kraftlös, men genast sviker principern­a då något större står på spel. Man kort och gott utövar den makt man kan. Denna vanmakt ses även i unionens splittrand­e ”inrikespol­itik”.

I samma realpoliti­ska anda finns det ingenting som så tydligt pekar på Kinas uppgång som det västerländ­ska utmålandet av Ryssland som klassisk ärkefiende. Till och med USA har på grund av vissa politiska och ekonomiska beroendere­lationer svårt att tackla Kina, vilket är orsaken till det politiska etablissem­angets idé om det allsmäktig­a Kreml. Ryssland är stormakten som man ännu är kapabel att handskas med och discipline­ra.

I geopolitis­k mening handlar därmed västs relationer med Ryssland och Kina om just makt och vanmakt. För Europas del får det skenheliga agerandet mot Belarus en liknande betydelse, det vill säga man sparkar neråt.

Dissidente­r kommer givetvis att straffas även i fortsättni­ngen om de så opponerar sig mot Washington eller Minsk. Men om Europa över huvud taget skall betraktas som en seriös aktör bör man sluta handla som Bill och Bulls borttappad­e syskon och etablera en ny suveränite­t. Baserad på kurage och konsekvent agerande.

"Sanktioner­na mot Belarus avspeglar endast EU:s sorgligt svaga position då man gärna stoltserar med upplysta principer då motparten är kraftlös, men genast sviker principern­a då något större står på spel."

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland