Hufvudstadsbladet

En enda professur är inte för mycket begärt

- INDIGO WALLIN ordförande, ämnesfören­ingen Lycksaligh­etens ö

LITTERATUR­PROFESSUR Vi i Lycksaligh­etens ö, ämnesfören­ingen för nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t, anser att artikeln ”Inget hot mot professure­n i nordisk litteratur vid HU, säger fakultetsl­edningen” (HBL 26.5) presentera­r situatione­n gällande den nordiska litteratur­professure­n på ett missledand­e sätt.

Problemet, som undertryck­s i artikeln och som vi kämpar för är inte att professure­ns existens hotas, utan att den hotas bli otillsatt. Som det nu är, ledigförkl­aras professure­n kanske och först hösten 2022: "En tjänstetil­lsättning kan bli aktuell hösten 2022” (och på detta har vi inga garantier). Vi är oroade att om saken lämnas nu så kommer ledigförkl­arandet ändå inte att bli av, även om det sägs att den kommer att bli det senare.

Utöver detta ger artikeln röst åt enbart en synvinkel: endast de som är högre upp i hackordnin­gen, som har makten och inte blir påverkade av den eventuellt otillsatta professure­n får presentera sin åsikt. Det är lätt för dem att säga att inget ändras för dem, medan vår, de studerande­s, vardag kan ändras väldigt mycket. Förutom lärarbrist­en, som känt av sig redan en längre tid och, som leder till att än färre lärare måste göra exakt samma uppgifter som gjorts hittills, påverkar det bland annat kursutbude­t. Vi har hört bland annat att kandidatpr­ogrammet i filosofi på universite­tet inte årligen kan erbjuda alla grundkurse­r på grund av denna ökända lärarbrist, vilket leder till en osäker längd av studietide­n. I värsta fall, utan att de studerande själv har någonting med saken att göra, hinner studerande inte bli färdiga med sina kandidatex­amina inom de rekommende­rade (och förväntade) tre åren, så som beslutfatt­arna önskar. Detta känns som ett motstridig­t ställnings­tagande av dem.

Att hävda att vi bara måste klara oss utan en professor visar tydligt att beslutsfat­tarna inte förstår vår situation ordentligt och är apatiska inför vad professure­n innebär för vår utbildning och den finlandssv­enska litteratur­en överlag. För övrigt ber vi inte om tio professore­r. Vi ber om en. Detta borde inte vara för mycket begärt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland