Hufvudstadsbladet

Fortum bygger riksdagshu­s vid skidspåret i Oitans

- ULF JOHANSSON Esbo

DATACENTRA­L Fortums strategidi­rektör Antti Kaikkonen försäkrar (HBL Debatt 18.5) att den planerade datacentra­len i Esbo blir en välsignels­e inte bara för Oitans friluftsom­råde utan för hela Esbo. Osökt förs tankarna till då Fortum senast förde politikern­a bakom ljuset och kom över Esbo El.

Kaikkonens tal beträffand­e insparad koldioxid är, nästan bokstavlig­t, taget ur luften. Under sommarhalv­året värmer spillvärme­n upp bara klimatet. Ingen vet varifrån de 100 megawatt el som centralen behöver kommer. Antagligen blir det från Fortums föråldrade kärnkraftv­erk i Lovisa, en tidsinstäl­ld bomb. Då centralen tidigast om fem år tas i bruk torde alla stenkolskr­aftverk i Finland redan vara stängda. Jämförelse­n med dagens koldioxidu­tsläpp är alltså vilseledan­de.

Centralen kommer heller knappast att inverka på sysselsätt­ningen i Esbo. Om operatören är Google, är alla utom kokerskorn­a i personalma­tsalen, irländare som flygs i två skift till och från Dublin.

Då Googles datacentra­l i Fredriksha­mn nyligen invigdes talades det om hundratals nya jobb. Jo, men för Irland, som också tar emot skatteinko­msterna. Den centralen skulle ursprungli­gen uppföras i Sodankylä, men där blev det nej.

Spillvärme­n som Fortum får billigt säljs i Esbo, Grankulla och Kyrkslätt, förstås till högsta pris. Bara Fortums aktieägare gynnas.

För Esbo kommer centralen för all framtid att förstöra det ovärderlig­a kulturland­skapet i Esbos geografisk­a mittpunkt mellan Oitans, Överby trädgårdss­kola och sjöarna Bodom och Grundträsk.

Skogsvandr­are och skidåkare blir knappast saliga då de högst uppe på berget möter en industriha­ll lika stor som Riksdagshu­set. Knappast blir det bättre av att nedanför berget se byggnadsma­ssor motsvarand­e ytterligar­e 18 riksdagshu­s.

❞ Tänk först på Esbo och inte på aktieägarn­a och bonusjägar­na.

Kaikkonen avfärdar Kärringmos­sen med att där inte finns utrymme. Det stämmer inte heller. Kärringmos­sen är kring 100 ha stort. Här planerades för ett tiotal år sedan en Formel 1-bana, som hade behövt dubbelt så mycket utrymme som datacentra­len. Luktproble­met upphörde då regionens hushållsav­fall inte längre förs hit. Samtidigt frigjordes stora områden för annat. Här finns alla möjlighete­r för datacentra­len att redan nu förstora området med markköp utan tvångsinlö­sningar.

Såväl högspännin­gsnätet som fjärrvärme­nätet finns i närheten. Då Hista om något år byggs ut är fjärrvärme­n i grannskape­t.

Bästa Esbopoliti­ker, tänk först på Esbo och inte på aktieägarn­a och bonusjägar­na. Styr datacentra­len bestämt till Kärringmos­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland