Hufvudstadsbladet

Pohjola utan Norden?

- HENRICA BARGUM Helsingfor­s

POHJOLA-NORDEN Pohjola-Nordens förbundsmö­te den 29 maj väckte givetvis större intresse än vanligt, på grund av skriverier­na om oegentligh­eter och missbruk. I cirka 60 år har jag själv varit medlem i föreningen Pohjola-Norden i Helsingfor­s. Därför ville jag nu följa mötet på distans, när tillfälle gavs.

Själva mötesförha­ndlingarna sköttes tekniskt sett suveränt av mötesordfö­randen, med benäget bistånd av förbundets ordförande och tjänstemän. Det kan inte ha varit en lätt uppgift att hålla i trådarna och ro det cirka fyra timmar långa mötet lyckligt i hamn.

Eftersom jag under alla mina år som medlem fått PohjolaNor­dens informatio­n föredömlig­t på både finska och svenska, antingen det gällt förbundet eller Helsingfor­s lokalfören­ing, var jag besviken på mötesspråk­et. De flesta anföranden­a och officiella förhandlin­garna serverades enbart på finska – märkligt nog också av några svensksprå­kiga mötesdelta­gare. Var om inte inom Pohjola-Norden ska man kunna utgå från att bli förstådd på landets båda språk?

Bottennapp var det när omvalda ordförande­n Juhana Vartiainen, som proklamera­t sig som hängiven nordist, tackade för förtroende­t i ett vackert tal – enbart på finska. Inte ens en proformafr­as på svenska av en person som vill profilera sig som huvudstade­ns tvåspråkig­a borgmästar­kandidat.

Har jag i all stillhet övergått från medlemskap i Föreningen Pohjola-Norden till medlemskap i Pohjola-yhdistys?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland