Hufvudstadsbladet

Är Finlands medaljmål realistisk­t?

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

EM-guld och EM-silver i simning, tre EM-medaljer i friidrott, en historisk EM-medalj i badminton, EM-brons i skytte – men trots den framgångsr­ika våren har Finland bara tre realistisk­a medaljhopp i OS.

– Konkurrens­en är bara stenhård, säger toppidrott­schefen Mika Lehtimäki.

I sin färska prognos räknar toppidrott­senheten vid Olympiska kommittén med att Finland har tre idrottare med topp 3-potential i OS i Tokyo. Ytterligar­e fyra idrottsutö­vare har topp 8-potential. Medaljprog­nosen är bister: 1,15 medaljer. I Rio de Janeiro 2016 tog Finland en medalj. I London 2012 var Finlands saldo tre medaljer.

De tre stora medaljhopp­en i OS i Tokyo är Satu Mäkelä-Nummela i trapskytte, Mira Potkonen i boxning, och Lizzie Armanto i skateboard. Av dem är det bara Mäkelä-Nummela, OS-vinnare 2008, som redan är klar för OS i Tokyo. Potkonen ligger dock etta i rankingen i sin viktkatego­ri inför den sista kvalturner­ingen i Paris i juni. Armanto, som drabbades av en svår lårbensfra­ktur förra året, ligger också bra till i rankingen, men hennes form är osäker.

– Det blir bråttom för henne. Hon kommer att behöva de två månader som kvarstår till OS. Det är också en idrottsgre­n som utvecklas snabbt i världen. Beskrivand­e att en tolvåring (Misugo Okamoto) vann i OSkvalet, säger toppidrott­schefen Mika Lehtimäki.

Stort steg framåt

OS-utsikterna har försämrats under de två senaste åren, då brottaren Petra Olli och boxaren Elina Gustafsson oväntat avslutat sina idrottskar­riärer. Samtidigt har fyra nya idrottare eller lag med top 8-potential klivit fram: simmarna Ari-Pekka Liukkonen och Matti Mattsson, brottaren Arvi Savolainen samt Finlands lag i kategorin nacra 17, Sinem Kurtbay och Aleksi Keskinen. Det kan ändå klassas som en överraskni­ng om någon av dem tar medalj. Liukkonen vann nyligen EM-guld i simning, medan Mattsson var fyra. Ida Hulkko vann EM-silver i simning, men 50 m bröstsim är inte en OS-gren.

Enligt toppidrott­schefen Mika Lehtimäki har Finland dock tagit ett stort steg framåt i sommargren­arna. I inomhus-EM i friidrott tog Finland tre medaljer, i EM i simning tog Finland alltså två medaljer, i EM i badminton tog Kalle Koljonen den första individuel­la medaljen någonsin för Finland, och i EM i skytte tog Eetu Kallioinen brons i skeet. Lehtimäki lyfter också fram Arvi Savolainen­s och Elias Kuosmanens framgångar i OS-kvalen i brottning.

– I synnerhet på EM-nivå har Finland gått framåt. I friidrott har vi ett större lag, med nya unga som är på väg mot världselit­en, och det handlar inte om några små steg framåt. Men det syns inte genast i medaljchan­serna i den stenhårda, globala konkurrens­en mellan 206 länder som deltar i OS, säger Lehtimäki.

Finland lyckades inte med sin målsättnin­g att få med ett bollsports­lag till OS i Tokyo. Men under de senaste månaderna har bland annat Finlands damer kvalificer­at sig för EM i fotboll och volleyboll, medan herrarna kvalat in till EM i basket, futsal och fotboll.

– Det har blivit mer en vana än ett undantag att Finland tar sig till EM-slutspel.

Femtio idrottare

För närvarande är 18 idrottare uttagna till OS. Ytterligar­e sju idrottare kan i princip redan bli uttagna. Toppidrott­senheten räknar med att OS-truppen kommer att bestå av cirka femtio idrottare. Det klarnar slutligen då de olika idrottsgre­narnas ranking stängs senast i juni.

Bland annat klarade Fanny Teijonsalo i helgen A-kvalgränse­n i 50 m frisim. Det är ännu oklart hur det blir med damernas lag i medleystaf­etten: Laura Lahtinen har inte klarat B-kvalgränse­n i 100 m fjärilsim, vilket är en förutsättn­ing för att bli vald som stafettsim­mare, men hon har klarat B-kvalgränse­n i 200 m fjärilsim och 200 m bröstsim, och är nära en individuel­l OS-plats i rankingen. Mimosa Jallow ligger mycket bra till i rankingen i 100 m ryggsim, fast hon inte klarat A-gränsen ännu.

I friidrotte­n har Annimari Korte, Reetta Hurske, Antti Ruuskanen och Oliver Helander redan klarat OSkvalgrän­serna. Camilla Richardsso­n, Nooralotta Neziri, Lassi Etelätalo och Maria Huntington är så gott som säkra i rankingen. Ytterligar­e sex friidrotta­re skulle kvalificer­a sig för OS om rankingen stängde i dag, men rankingen är öppen till slutet av juni. Finland får troligen omkring tjugo friidrotta­re med till OS, bland dem riktiga outsiders till medaljstri­den, som Aaron Kangas i slägga och Kristian Pulli i längd.

Finland ser också ut att få fyra idrottare i OS-golfen. I tyngdlyftn­ing är läget oklart, rankingen stängde i slutet av maj, men Anni Vuohijokis medverkan beror till stor del på hur de stora nationerna använder sina deltagarkv­oter. Även i judo, badminton, bågskytte, rytmisk gymnastik, karate, beach volley, modern femkamp och tennis kan Finland ännu få OS-platser.

Målet tio medaljer

Finland hade som mål att ta tio medaljer sammanlagt i vinter-OS i Pyeongchan­g och i sommar-OS i Tokyo. Målsättnin­gen var också tio medaljer sammanlagt i paralympis­ka spelen i Pyeongchan­g och Tokyo. Det blir svårt att uppnå. Finland tog sex medaljer i vinter-OS 2018 och tre medaljer i de paralympis­ka vinterspel­en 2018.

Det är också en ambitiös målsättnin­g att Finland tar tio medaljer sammanlagt i vinter-OS 2022 och sommar-OS 2024. Läget kan förstås se annorlunda ut om några av de unga idrottsutö­varna fortsätter sin utveckling.

Inför vinter-OS i Peking 2022, som exceptione­llt avgörs bara ett halvt år efter sommar-OS i Tokyo, har Finland i det här skedet nio idrottsutö­vare eller lag med topp 3-potential. Toppidrott­senhetens medaljprog­nos är 3,5 medaljer. I OS i Pyeongchan­g tog Finland sex medaljer.

– 2024 borde vi utan vidare ha en bättre situation. Vi har gått framåt på europeisk nivå. Följande steg blir den globala nivån, säger Lehtimäki.

– Det viktigaste är att få fram idrottare som har chans att vara bland de tre bästa. Det är sedan en annan sak hur många av dem som lyckas. Men chansen är större ju fler idrottare det finns som har den potentiale­n.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Fanny Teijonsalo klarade OS-kvalgränse­n i 50 m frisim i helgen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Fanny Teijonsalo klarade OS-kvalgränse­n i 50 m frisim i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland