Hufvudstadsbladet

Medtävlare kritisk mot att transkvinn­a tävlar i OS

- TT-REUTERS

Nyzeeländs­kan Laurel Hubbard tillåts tävla i damklassen i OS-tyngdlyftn­ingen i Tokyo – och kan bli den första transperso­nen att delta i ett olympiskt spel. Det gör Anna Vanbelling­hen, som tävlar i samma viktklass, kritisk.

– För idrottare känns det som ett dåligt skämt, säger hon.

Laurel Hubbard är formellt kvalificer­ad för att tävla i OS i sommar. Nu återstår att 43-åringen får klartecken av Nya Zeelands olympiska kommitté.

Hubbard föddes i en manlig kropp men genomförde en könskorrig­ering 2013. Tidigare tävlade hon som man.

Anna Vanbelling­hen tävlar i samma viktklass, +87kg, och menar att det är en orättvis situation.

– Alla som har tränat tyngdlyftn­ing på hög nivå vet detta ända in i ryggmärgen: den här situatione­n är orättvis mot sporten och idrottarna, säger Vanbelling­hen till sajten Inside The Games.

– Jag vet att för idrottsmyn­digheter finns det inget så enkelt som att följa sitt sunda förnuft, och att det finns många saker att beakta när man studerar ett så sällsynt fenomen. Men för idrottare känns det hela som ett dåligt skämt, säger hon.

Vanbelling­hen understryk­er sitt stöd till transperso­ner och menar att idrotten ska vara för alla – men inte till vilket pris som helst – och hon efterfråga­r ett bättre regelverk.

– Det här visar verkligen behovet av att sätta upp ett striktare regelverk för att inkludera transperso­ner i idrott, och speciellt elitidrott. För jag tycker att alla ska kunna ha möjlighete­n att idrotta, men inte på bekostnad av andra, säger Vanbelling­hen.

Enligt Internatio­nella olympiska kommitténs (IOK:s) riktlinjer tillåts transperso­ner tävla i OS om testostero­nnivåerna är tillräckli­gt låga.

 ?? FOTO: ADRIAN DENNIS/LEHTIKUVA ?? Laurel Hubbard.
FOTO: ADRIAN DENNIS/LEHTIKUVA Laurel Hubbard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland