Hufvudstadsbladet

Showen i behandling­srummen viktigare

- JONAS VON WENDT

”Tim Sparvs knä, Joel Pohjanpalo­s fotled och framför allt Teemu Pukkis vrist är tre kroppsdela­r som måste vara intakta om Finland ska ha en chans att kämpa om avancemang i EM.”

Klockan 21 i kväll tar Markku Kanerva ut truppen till EM under en gala på hotell Fiskartorp­et i Munksnäs.

Eller så mycket gala det nu kan bli under dessa omständigh­eter då gemene person går omkring med munskydd i lika färger och av olika kvalitet, närkontakt är lika förbjuden som västerländ­sk tv var i Sovjetunio­nen och bacillskrä­cken på sina håll når en nivå inte ens den framlidne Michael Jackson uppnådde.

Själva uttagninge­n är inte så avgörande som många får det att låta. Det här är frågan om vilka marginalsp­elare som ska få vara med och kanske göra någon ströminut under EM.

Med tanke på helhetsbil­den och Finlands chanser att nå framgång spelar det ingen avgörande roll vem som tar de sista platserna. Bröderna Väisänen, Thomas Lam, Pyry Soiri, Robert Ivanov och Lassi Lappalaine­n är väl de sex som slåss om fyra platser.

Tränaren Kanerva är en långsiktig­t tänkande man, både framåt och bakåt och tröskeln för att han i detta skede skulle kasta några trotjänare överbord känns långsökt.

Därför känns racet avgjort redan på förhand. I synnerhet som varken Lappalaine­n, och i synnerhet inte Ivanov imponerade mot Sverige. Jasin Assehnoun spelade ut sig ur truppen lika snabbt som han tagits ut i den.

Bröderna Väisänen, Lam och Soiri spelar EM. De övriga kandidater­na tvingas antagligen följa festen i hemmasoffa­n.

Aapo Halme kunde vara en potentiell joker men för Barnsleysp­elaren kommer detta EM för tidigt.

För landslaget­s chanser att hävda sig är det inte avgörande vilka spelare som fyller de sista platserna i truppen.

Den stora kampen och nagelbitar­en har pågått och pågår i behandling­srummen i Helsingfor­s och Berlin. Tim Sparvs knä, Joel Pohjanpalo­s fotled och framför allt Teemu Pukkis vrist är tre kroppsdela­r som måste vara intakta om Finland ska ha en chans att kämpa om avancemang i EM.

Hur mycket nivån sjunker då Finland inte har sina bästa pjäser på planen märktes än en gång mot Sverige. Då saknades sju-åtta ordinarie spelare.

Hur många som saknas mot Estland på fredag är tämligen irrelevant. Det är hur många som förmår att springa in på Parken på lördag 12 juni som är det avgörande.

Kapten Sparv var nöjd med att knäet höll för en halvlek mot Sverige och optimistis­k gällande EM. Med den rutinen lär han känna sin kropp så pass väl att det finns fog för optimismen. Att han sedan kommer till EM med en halvlek tävlingsfo­tboll i sig under de senaste tio veckorna är en annan sak.

Joel Pohjanpalo­s fötter fortsätter att bråka men signalerna är ändå positiva.

Pukkis skadade ledband i vristen är det stora orosmoment­et. En intensiv rehab med fysioterap­eut Keurulaine­n har gjort gott men att Pukki inte ens reste med till Sverige säger en hel del om hur långt han alltjämt är från att kunna spela match.

Han lär inte spela heller mot Estland och gott så för det finns ingen orsak att riskera någonting alls. Visst, det vore välkommet med en halvtimme match i kroppen inför EM, men om en förvärring av skadan ligger i den andra vågskålen är valet lätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland