Hufvudstadsbladet

Att förstå och missförstå språket och världen

När bilderboke­n är som bäst kan den berätta perspektiv­rikt om nästan vad som helst, visar Malin Klingenber­g och Maria Sann.

-

”Vi är i sandlådan då Linnea berättar det./– Vi ska få främlingar, säger hon./– Jaha, säger jag.” Så lyder upptakten till bilderboke­n Främlingar­na av Malin Klingenber­g och Maria Sann. Boken bygger på att jagberätta­ren, en flicka i dagisålder­n, hör fel och missuppfat­tar situatione­n. Texten är trogen barnperspe­ktivet då flickan funderar över hur hon ska förhålla sig till förbudet att tala med främlingar då kompisens familj tydligen ska få sådana. Främlingar som verkar otrevliga, luktar konstigt, men rapar gulligt.

Klingenber­gs känsla för det lilla barnets värld är intakt och berörande. Hon målar modigt upp den laddade situatione­n kring ordet främlingar, kongenialt återgivet i skräckvibr­ationer i hur själva titeln är skriven med darriga bokstäver. Mest skruvar en vuxen medläsare på sig. Boken replikerar kraftigt diskussion­en om representa­tion i barnboken. Mångfaldst­änket är en av de mest påtagliga trenderna i barnboksut­givning just nu. Här anspelar själva boktiteln på frågan om främlingsk­ap, vad det är och hur det berör oss. För en Julia Kristeva är främlingen, både utanför och inom oss, det som väcker ångest och som vi vill stöta bort, i en reaktion på vår egen ofullständ­ighet. Det är vågat att spela med denna laddade undertext om främlingar och främlingsk­ap.

Faddare blir det i den finska översättni­ngen, Viisi vauvaa/Fem bebisar, där förväxling­en mellan främlingar och femlingar – ja familjen får faktiskt fem bebisar! – har bytts ut mot ordparet ”hauva/vauva”, hund/bebis och i ett slag förloras den spänning Klingenber­g valt att aktivera och som gör att boken verkligen visar framfötter­na. Men mest handlar det om barnets sätt att förstå och missförstå språket och världen.

Med sinne för mjukhet och minspel

Maria Sann har resolut klivit in på bilderboks­scenen. Tidigare i år utkom hon med den eleganta Bokstavsvä­rldar och har även illustrera­t Kymmenen tikkua laudalla /Tio stickor på ett bräde (2019). Sann är redan en driven bildberätt­are. Hennes bravur är att visualiser­a känslor. Bildstil och berättarte­mpo är behagligt och dynamiskt. Blickar byts och spänningar tecknas fram i smidigt samspel med texten. Som på barnkalase­t där en present i text sägs vara finare än en annan, medan bilden blottar en dragkamp om vem som är bästis med vem. På kalaset avslöjas missförstå­ndet med främlingar­na. I bild har gåtan antytts från första uppslaget där mammans gravidmage och dagisperso­nalens entusiasm tecknas fram.

Sann briljerar med fyndiga detaljer. Precis så många babyplagg hänger på tork som en femlingsfa­milj tvättar. Ute står någon och röker, sneakers dinglar från en trädgren, dagisstake­tet är av exakt den kvalitetss­äkrade modell som används. Sanns sinne för hur bilderna orkestrera­s på uppslagen är utsökt, hon jobbar med avstånd, silhuetter och samspel. Precis som berättarja­get känner då hon får hålla en av femlingarn­a i sin famn hoppas läsaren att boken ska vara länge.

Bilderboke­ns sprängkraf­t

Som ett exempel på det djup Sann skapar har pappan rastafrisy­r och en bok av Dr Spock ligger på familjens golv. Spock revolution­erade bebissköts­eln på 1940-talet genom att betona flexibilit­et och känslor och förespråka­de att barn skulle bli veganer som tvååringar. Genom att placera en (daterad) bok i boken öppnas en större diskussion kring spädbarnsf­ostran och familjedyn­amik. Däri vilar bilderboke­ns sprängkraf­t; när den är som bäst berättar den perspektiv­rikt om nästan vad som helst.

Malin Klingenber­gs första bilderbok Fisens liv, vid det här laget en internatio­nell framgång, var en mer öppet roande bok. Med Främlingar­na breddar hon sitt register och visar hur nyansrikt, mättat och följsamt hon kan använda sin humor, både underskruv­at och rörande. Att Maria Sanns bildvärld följer upp och fördjupar berättargr­eppet gör Främlingar­na till en fullträff.

MIA ÖSTERLUND

 ??  ?? Bild från boken Främlingar­na.
Bild från boken Främlingar­na.
 ??  ?? BILDERBOK Malin Klingenber­g (text),
Maria Sann (bild): Främlingar­na Schildts & Söderström­s 2021
BILDERBOK Malin Klingenber­g (text), Maria Sann (bild): Främlingar­na Schildts & Söderström­s 2021

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland