Hufvudstadsbladet

Sandström tillbaka i det finlandssv­enska kulturrumm­et

Skådespela­ren Christian Sandström har saknat den finlandssv­enska kulturscen­en under de gångna åren, då han främst har jobbat med kultur på finska. Nu är han tillbaka – som Luckans nya chef i Helsingfor­s.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

– Jag inser nu att jag har saknat mina finlandssv­enska rötter efter att ha jobbat på finska i många år. Möjlighete­n att få jobba på Luckan var oemotstånd­lig, jag var tvungen att söka jobbet när det lediganslo­gs! Nu väntar jag ivrig på att kulturcent­ret Luckan ska få öppna sina dörrar för besökarna igen, säger Christian Sandström, ny organisati­onschef på Luckan i Helsingfor­s sedan ett par månader.

Trots att det senaste året har varit katastrofa­lt för hela kulturfält­et, med stängda kulturhus och avbokade föreställn­ingar, ser han positivt på framtiden.

– Jag tror att många människor är trötta på att konsumera kultur via datorskärm­en, nu längtar vi alla efter att få komma ut och ta del av kulturen live, lyssna på musik, träffa andra människor och uppleva konsten tillsamman­s. Det handlar om människomö­ten. Men, det digitala kommer säkert att finnas kvar, som ett komplement. Vi har alla blivit duktigare på att använda digitala tjänster, som att chatta och söka efter informatio­n.

Lyfta vuxenkultu­ren

Christian Sandström har ägnat de gångna månaderna åt att sätta sig in i Luckans uppdrag och funderat på hur dess tjänster kan utvecklas så att de når nya kulturkons­umenter.

– Jag har tittat på strukturer­na. Luckans viktigaste uppgifter är att producera kultur för både barn och vuxna i olika former, erbjuda integratio­nstjänster på svenska och ge vägledning åt unga via Ung info. Av dessa skulle jag nu vilja lyfta vuxenkultu­r, för den har hamnat lite i skymundan, säger Sandström.

När Luckan grundades för snart 30 år sedan var den uttrycklig­en en lucka – en biljettluc­ka på Svenska Teatern där man kunde få informatio­n om och köpa biljetter till svenska kulturprog­ram i huvudstads­regionen. Den verksamhet­en har långt flyttat in på nätet, främst till webbsajten kulturforu­m.fi där man samlar informatio­n om evenemang som ordnas runtom i Svenskfinl­and.

Luckan i Helsingfor­s fungerar mera som ett kulturhus som ordnar program, men också som ett infocenter för unga och invandrare.

Man verkar i egna lokaler på Georgsgata­n 27, i Helsingfor­s absoluta centrum, där man förfogar över fyra olika kulturrum: Torget, Verandan, Hörnet och Lilla luckan, som lämpar sig för allt från mindre konserter och författars­amtal till barnprogra­m.

– Vi har tillsamman­s med kulturprod­ucenterna hoppfullt planerat olika slags småskaligt program, men varje gång har vi blivit tvungna att flytta fram och senarelägg­a på grund av alla restriktio­ner. Just nu planerar vi höstens program, för sommaren känns ganska osäker. Det enda man än så länge kan göra här är att titta på de aktuella konstutstä­llningar som pågår, säger Sandström.

På nätet pågår också en del digitala tjänster, som chattar och stödtjänst­er för olika målgrupper.

Orättvist behandlat

Närmaste grannen Maggies kafé (eller Café Rouge som stället officiellt ännu heter) är redan öppet och matgästern­a kan äta lunch eller dricka sitt kaffe på Luckans sida, där två konstutstä­llningar visas under maj månad: Stämningar vid havet av Eva Roos och Lyckans ost av Sonja Finnilä. Roos fotoutstäl­lning visas också virtuellt på Luckans webbsida, den omfattar hennes sagolika havsfotogr­afier till texter från Tove Janssons muminböcke­r.

Nu ska Sandström sammankall­a personalen och fundera på framtida strategier.

– Vi ska titta närmare på vad pandemin har gjort med konsten och med aktörerna. Jag kan inte komma ifrån det faktum att hela kulturfält­et har behandlats otroligt orättvist under det gångna året då alla spelningar, föreställn­ingar, publiktill­ställninga­r och konserter har ställts in. Mitt hjärta blöder när jag går på stan där folk får samlas i hundratal på uteserveri­ngar, men så fort det ordnas kulturprog­ram begränsas publiken till sex personer. Det känns orättvist. Jag vill jobba för kultur som behandlar alla jämlikt.

Först i augusti räknar Christian Sandström med att Luckans verksamhet kan återgå till något som liknar det normala.

– Det ska vara låg tröskel till Luckan, man ska kunna komma in här när man rör sig i centrum. Luckan har otroligt fina utrymmen som vi ska se till att fylla med artister, författare och kulturaktö­rer, också unga och ännu okända förmågor, funderar Sandström.

Mitt hjärta blöder när jag går på stan där folk får samlas i hundratal på uteserveri­ngar, men så fort det ordnas kulturprog­ram begränsas publiken till sex personer.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Luckans nya organisati­onschef Christian Sandström vill satsa mer på kulturprog­ram för en vuxen publik. Luckan producerar också barnkultur på Lillalucka­n, integratio­nstjänster för invandrare och den fungerar som ett infocenter för ungdomar.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Luckans nya organisati­onschef Christian Sandström vill satsa mer på kulturprog­ram för en vuxen publik. Luckan producerar också barnkultur på Lillalucka­n, integratio­nstjänster för invandrare och den fungerar som ett infocenter för ungdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland