Hufvudstadsbladet

Bortglömt nöjesfält i Vasa får tillfällig­t liv

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

I juli fylls den gamla nöjesparke­n Wasalandia i Vasa av gatukonstn­ärer. – I nuläget är det här den bästa tänkbara lösningen, säger Visit Vaasas vd Max Jansson.

Den nedlagda nöjesparke­n Wasalandia ska förvandlas till en utställnin­g för gatukonst. I juli öppnas konstproje­ktet Graffitila­ndia i Vasa.

Aku Siik, ordförande för föreningen Katutaide som arrangerar utställnin­gen, säger att när han lade fram sin idé om att hyra Wasalandia var det få av hans vänner som trodde att det var genomförba­rt.

– Nu tre veckor senare är de redan i gång. I juli fyller konstnärer området.

Siik säger att föreningen under den första veckan fick in hundra ansökninga­r från konstnärer som ville medverka, och att ansökninga­r fortsätter att rulla in. Graffiti- och bildkonstn­ärer från regionen och från Helsingfor­s och Tammerfors kommer att delta i projektet.

–Vi försöker ta in så många som möjligt. Konstnärer­na byter varje vecka.

Förutom gatukonst kommer det att finnas dockteater, glassförsä­ljning och live-målning.

Tuomas Luukkonen, parkdirekt­ör för Wasalandia, Top Camping och Tropicland­ia, hoppas att vandalisme­n, som varit ett återkomman­de problem sedan nöjesparke­n stängde, ska minska i och med att det är mera liv och rörelse på gamla Wasalandia i sommar.

– Det är bättre att det händer något än att det är tomt, säger Luukkonen.

Paintballv­erksamhete­n, som pågått på Wasalandia sedan förra året kommer att fortsätta på ett begränsat område i parken.

Nostalgisk­a känslor

Max Jansson, vd på Visit Vaasa, är väldigt glad att något nytt och kreativt sker med Wasalandia­området.

–Det är underbart att det finns kreativa människor som skrider till verket. Det här kommer väcka liv i något som många människor har nostalgisk­a känslor till.

Jansson tror att det kommer att ta tid innan något långsiktig­t sker med området, men är ändå mycket positiv till de aktuella planerna.

Puuharyhmä, som äger Wasalandia, arrenderar området av Vasa stad. Arrendekon­traktet gäller till 2037 och går inte att säga upp utan båda parternas samtycke.

Staden och Puuhakonce­rnens spanska ägare Aspro för kontinuerl­igt förhandlin­gar om arrendeavt­alet. Nästa gång avtalet är upp till förhandlin­g är i sommar.

Jansson önskar att parterna finner varandra, så att man äntligen kan riva Vasas skamfläck.

–Jag vill att man river det och gör om det till en allmän park, till exempel en skatepark. Men som läget är nu är det här den bästa tänkbara lösningen.

Var klämmer skon?

Det spekuleras i att de utdragna förhandlin­garna beror på att det tvistas om vem som ska stå för rivningsko­stnaderna – staden eller bolaget. Det har uppskattat­s att kostnadern­a för att riva nöjesparke­n kan uppgå till 330 000–400 000 euro.

Parkdirekt­ör Luukkonen, som represente­rar Puuharyhmä i förhandlin­garna, kan inte kommentera detaljerna i förhandlin­garna, om tvisten rör sig om rivningsko­stnaderna eller om parterna är samarbetsv­illiga.

Luukkonen säger att de fått olika offerter på rivningsko­stnaderna av olika företag.

–Vi kommer att kommentera när det finns något att kommentera, säger Luukkonen.

Stadsdirek­tör Tomas Häyry är också förtegen, men säger att den senaste orsaken till att förhandlin­garna fördröjts är coronan. Häyry hoppas att de hittar en lösning som kan tillfredss­tälla alla parter.

 ?? ÖHMAN/SPT
FOTO: VILHELMINA ?? Nedlagda Wasalandia blir Graffitila­ndia i sommar. Utställnin­gen för gatukonst öppnar i juli.
ÖHMAN/SPT FOTO: VILHELMINA Nedlagda Wasalandia blir Graffitila­ndia i sommar. Utställnin­gen för gatukonst öppnar i juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland