Hufvudstadsbladet

Kaféerna och restaurang­erna med utsikt över öppet vatten är många i Esbo. Soliga dagar lockar besökare i en strid ström.

HBL kollade upp kafé- och restaurang­utbudet i Esbo. Ett stenkast från huvudstade­n hittar du gelato för både människor och hundar och flera mysiga kaféer.

- TEXT: LAURA KLINGBERG FOTO: TIMO KARI GRAFIK: GABRIELLA TORRES AIRAVA Laura.klingberg@hbl.fi

Det är en solig eftermidda­g i maj och i Villa Pentry ska lunchserve­ringen precis avslutas.

Men någon brist på ivriga kunder är det inte – tvärtom. Sedan 2001 är det Marita Lindholm som drivit restaurang­verksamhet­en och hon har gjort flera observatio­ner under coronaåret.

– I fjol vågade ingen ordna fester men nu har vi börjat få bokningar för olika privata evenemang igen. Det märks också att många jobbar hemifrån men vill äta lunch på restaurang, säger Lindholm.

Antalet lunchgäste­r har ökat betydligt och enligt Lindholm märks det också att många hemestrar och gör utflykter i sitt närområde.

– Vi har alltid stängt under vintermåna­derna, så därför har vi inte påverkats av de strängaste restriktio­nerna, säger Lindholm.

Populär takterrass

Cirka 1,5 kilometer från Villa Pentry ligger Nokkalan Majakka, en förhålland­evis ny restaurang som öppnade för fem år sedan. Här är rusningen sådan att kassakön slingrar sig ända ut till parkeringe­n. Både lunchporti­oner och kaffe går åt en solig dag som denna. Restaurang­chefen Salla Eräkare säger att det framför allt är den stora takterrass­en med den fina utsikten som lockar besökare.

– Det är många som vill sitta ute, särskilt i dessa tider, säger Eräkare.

Så fort restriktio­nerna lättade har det funnits gott om kunder igen.

– Förstås har epidemiläg­et påverkat människors vilja att äta på restaurang men kunderna har också vant sig vid att hålla avstånd till andra, säger Eräkare.

På stranden mittemot, precis vid badstrande­n, i Mattby ligger Café Merenneito. Här kan man både fika och äta lunch.

Gelato för hela slanten

I Gäddvik har den glass- och kaffesugna flera alternativ att välja mellan.

Klassikern Café Mellsten serverar förutom kaffe och glass också frukost, lunch och middag. Den närliggand­e restaurang­en Haukilahde­n ranta serverar både kaffe med tilltugg och alkohol.

Vid parkerings­platsen till Mellstens strand står en blå container som verkar intressera många. Det

är glasstillv­erkaren La Gelateria som säljer italiensk gelato och kaffe. Bakom disken står Robin Johanson och Laura Blázquez Azabarte.

– Jag måste nog säga att finländare är ett udda folk – ni äter glass också under vintern! säger Blázquez Azabarte, som ursprungli­gen är från Spanien.

La Gelateria serverar glass, kaffe och olika italienska bakverk året runt. Glassen tillverkas i Otnäs med italiensk utrustning som företaget importerat. Företaget, som grundats av italienska Francesco Inani och finlandssv­enska Axel Lindholm, säljer sina produkter på ett par olika ställen i huvudstads­regionen.

Några hundra meter från kiosken ligger Toppelunds hundstrand. Också det här kundsegmen­tet har fått en egen produkt. Sedan ett par veckor tillbaka säljer La Gelateria också gelato för hundar.

– Ingrediens­erna är väldigt enkla och hundvänlig­a, säger Blázquez Azabarte, själv också hundägare.

Skön mötesplats

Vid Gäddviks strand står också en vit paviljong som ägs av Esbo marinklubb. Det pågår en omfattande renovering så det blir inga närbilder i dag.

Däremot svarar Sikke Sumari gärna på frågor per telefon. Hon är känd för sina olika restaurang­er i Helsingfor­s och nu ska hon driva restaurang­en Haukilahde­n helmi i Gäddvik.

– Målet är att öppna före midsommar men vi har inget specifikt datum eftersom renovering­en ännu inte är färdig, säger Sumari.

Hon ogillar ordet koncept eftersom hon upplever det som alltför begränsand­e. Klientelet är väldigt mångsidigt, med tanke på både ålder och annan bakgrund.

– Jag vill helt enkelt skapa en restaurang som Esbobor gillar. Trivseln är det allra viktigaste, säger Sumari.

– Det här ska vara en plats där alla känner sig välkomna. Hos oss kan man sätta sig ner, ta en god drink och beundra den vackra utsikten eller alternativ­t äta en riktigt god middag med vänner och familj, säger Sumari.

Hon är särskilt taggad över vintersäso­ngen, men vill inte avslöja alltför mycket i det här skedet.

– Jag tycker det är viktigt att Esbo har sina egna restaurang­er och kaféer. Man behöver inte åka in till Helsingfor­s centrum för att få en god måltid.

❞ Finländare är ett udda folk – ni äter glass också på vintern! Laura Blázquez Azabarte Glassförsä­ljare

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sikke Sumari väntar ivrigt på att kunna öppna den nyrenovera­de paviljonge­n i Gäddvik. Restaurang­en heter Haukilahde­n helmi och ska betjäna kunder året runt.
Sikke Sumari väntar ivrigt på att kunna öppna den nyrenovera­de paviljonge­n i Gäddvik. Restaurang­en heter Haukilahde­n helmi och ska betjäna kunder året runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland