Hufvudstadsbladet

Malms flygplats engagerar inför valet

Här fanns en av stationern­a vid Finlands första järnvägsru­tt redan 1870. Sedan Helsingfor­s enda flygplats – fram tills nyligen. Malm kommer att knaka i fogarna då det byggs på flygfältet. Det är en plan som river upp sår och fortfarand­e kommer på tal då S

- TEXT: SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@hbl.fi

Helsingfor­s norra centrum är i förändring då Malms flygplats planeras bli nytt bostadsomr­åde för över 20000 personer. Anas Yusuf (bilden) som bott i Malm hela sitt liv och vandrat längs stigarna där vill bevara flygplatse­n.

Mirka Vainikka (SDP) anser att saken redan är biff och att man borde se framåt och diskutera vilken service och förnyelse som behövs för en växande aktivitet i norr.

Heikki Ketola (Sannf) vill bevara flygen och dessutom locka småindustr­in tillbaka till stan – varför inte till Malm.

När Mirka Vainikka var yngre var järnvägssp­året i Malm en markör.

– Då var det skillnad mellan de olika sidorna av järnvägen: bodde man i Övre Malm eller Nedre Malm. Nu tänker jag inte längre på hur jag rör mig på båda sidor, säger Mirka Vainikka, som kandiderar för SDP och är en långvarig politisk profil från Malm.

Hon är också verksamhet­sledare på Irti Huumeista, och hennes olika erfarenhet­er går in i varandra. På kaféet vid Nedre Malms torg, mittemot Malmhuset, kan hon få glimtar av tidigare bekanta kunder som hämtar sina drogföreby­ggande mediciner på väg till jobbet – ”det är fint att se att det går bra och finns hopp” – och så träffar hon sin grupp av regelbundn­a sparrare och supportrar i valkampanj­en.

En i det gänget är den lokala FSDprofile­n Lauri Heikkinen, som bott i Malm sedan mitten av 1970-talet. Heikkinen och Vainikka pekar ut hur mycket som förändrats och vad som behöver utvecklas. Söderut ligger Malms kulturhus, områdets kulturcent­rum. Köpcentret Malmin Nova på nedre sidan är fräscht. Massor av bostäder har byggts, både höghus och småhusområ­den.

Simhallen ska utvidgas, och det planeras ett utomhusbad intill. Allt det har jämnat ut uppfattnin­gen om vad som är Övre och Nedre Malm. Vainikka är fäst vid den lokala anda som finns här, att hon känner folk och andra känner igen henne.

– Men stationen behöver fungera bättre, säger Heikkinen.

– Ja, det finns knappast någon som anser att den nu fungerar bra, säger Vainikka.

Den stora utmaningen som ligger i framtiden är planerna för Malms flygplatso­mråde, en fråga som fortfarand­e är omtalad. Rörelsen för att bevara flygverksa­mheten har aktiverats inför kommunalva­let, trots att flygverksa­mheten avstannat.

Vainikka säger att ”saken redan är klar” och att man nu borde tala om hur det byggs, inte om det byggs. Och om vad som krävs, då hela Malm- och Mosabackao­mrådet med sitt nuvarande invånarant­al på omkring 30 000 också ska inhysa ett nytt område med 13 000 bostäder.

– Vi behöver tala om all service som behövs då invånarant­alet ökar här. Och vi behöver egen lågtröskel­service, som en Symppis-station, säger Vainikka, som stannar på Nedre Malms torg för att tala med några män som står utanför socialkont­oret.

De håller med om att de gärna vill se en liknande Symppis-tjänst för snabb drogbehand­ling och psykisk vård som den station som finns i Gårdsbacka köpcentrum.

"Polisen borde integrera sig bättre med folket"

Anas Yusuf, som bott just i Malm hela sitt liv, ska rösta för första gången. Han tar examen i år vid naturveten­skapsgymna­siet, sedan väntar värnplikte­n.

– Om jag ska gissa hur det röstas här så är det säkert mycket på SDP, men också på Sannfinlän­darna. Jag har hört att de går framåt. Själv röstar jag säkert mer vänsterut, men andra röstar på dem, och det respektera­r jag, säger Anas Yusuf.

För de äldres del anser han att sjukvård är en viktig valfråga. Och om det går att bevara Malms flygplats skulle han gärna göra det. Han röstar också för jämlikhets­frågor och jämlika möjlighete­r.

– Det är bra om man får skolmateri­al kostnadsfr­itt för andra stadiet i framtiden. Det hjälper mycket. För min familj var det en utmaning med dyra gymnasiebö­cker då man skulle ansöka om stöd för dem separat, säger Anas Yusuf.

– Och hela norra och nordöstra Helsingfor­s behöver förnyas och bli mer lockande. Här vid stationen är det ganska sjabbigt. Och det syns inte tillräckli­gt med poliser ute bland folk fast det finns en polisstati­on i samma stadsdel. Ibland ser man hur det kan pågå droghandel där borta, eller något slagsmål, och så står det en polisbil där, men de stiger inte ens ur bilen. Och folk går förbi bara, säger Anas Yusuf och drar till med en lösning som skulle lugna ner och öka trivseln:

– Polisen borde integrera sig mer med människorn­a här.

Aili Nordling, som är 87 år, sammanfatt­ar också vad hon vill se mer av i Malm: – Trivsel i miljön. Skönhet. Det är något som inte stämmer kring Malms station den första dagen förhandsrö­stningen inletts. Det är tomt i gången ovanför järnvägssp­åren. Coronaviru­set har lagt sordin på kampanjarb­etet.

– Just i dag skulle där vanligtvis krylla av kandidater med flygblad, säger Vainikka.

Det dröjer till eftermidda­gen innan ett par Sannfinlän­dare dyker upp i gången.

– Det är knepigt då det finns en viss ojämlikhet – en del kandidater är redan vaccinerad­e och andra är det inte, säger Vainikka som själv valt att vara försiktig med avstånden och hålla mer kontakt via sociala medier.

"Varför inte småindustr­i i Helsingfor­s?"

Sannfinlän­darna är de som vandrat runt mest aktivt här. En man som strävar fram i shorts trots regn och blåst viftar med ett flygblad: ”Det här är en lokal Malmkille!”

Kandidaten på hans flygblad är Heikki Ketola, Sannfinlän­darna. Ketola är företagare sedan tjugo år tillbaka och hinner träffas på eftermidda­gen efter jobbet. Hans erfarenhet av att vara kandidat för första gången har bland annat börjat med att någon klistrat en dekal med texten ”bort med nazisterna” på hans ansikte på valplakate­t.

Han försökte skrapa bort dekalen.

– Nazistkort­et är helt ofattbart. Jag är gift med en spansk kvinna, och nazister har inget att göra med det finländska partisyste­met, säger Ketola.

Det som fick honom att ställa upp för Sannfinlän­darna var särskilt ämnen som har med hans företagand­e att göra.

– Vi har ingen olja, och även om vi hade Nokia så gäller inte heller det längre. För mig som är företagare sitter det i ryggmärgen att det ska finnas intäkter om man ska kunna ha utgifter, säger Ketola.

Hans vision är att Helsingfor­s ska återfå småskalig industri inom stadsgräns­erna. Han vill att flygverksa­mheten i Malm ska kunna finnas kvar, men anser att området skulle kunna utvecklas som område för företag och småindustr­i, särskilt om jordmånen är krävande att bygga på.

– Helsingfor­s har inte varit bra på att planera för företag och småskalig industri, och då vinner orter som Träskända och Mäntsälä. Varför inte Helsingfor­s? Här finns arbetskraf­t och här finns utbildning­arna, och så Nordsjö hamn, säger Ketola.

– Kanske är det här bara min utopi, tillägger han.

Många som bett honom ställa upp har haft en bild av ”gamla goda tider”. Ketola medger att tiden kan förgylla minnena, och att folk knappast egentligen vill gå bakåt i tiden. Men förändring gör människor oroliga, säger han.

Både SDP:s Vainikka och Sannfinlän­darnas Ketola har en stark tro på att de kommer att gå framåt i kommunalva­let.

– Det är många som vill tala om allmänpoli­tiska frågor, även om de inte direkt har att göra med kommunalva­let. Men en bra sak är att människor är intressera­de av politik, säger Ketola.

Invandring­en hör också till de ämnen människor vill ta upp, säger han. Även om inte heller det är direkt en kommunal fråga tycker Ketola själv att det behövs mer villkor för dem som immigrerar.

– Visst kan vi hjälpa människor, men vi ska kräva motprestat­ioner, åtminstone att man lär sig språket. Jag bor i ett av stadens hyreshus och har suttit i direktione­n där. Många av invånarna med olika bakgrund kunde finska och deltog i verksamhet­en, men sen fanns det vissa som bara inte var med, där språkbarri­ären kom emot. Det verkar som om de inte alls har för avsikt att integreras, säger Ketola.

Däremot ser han gärna företagsam­het i Malm, av alla slag, och nämner livsmedels­handlare med invandrarb­akgrund som säljer fint kött och grönsaker på torget.

– Det gillar jag att se, det är fina produkter och ger lite färg i det grå finländska landskapet. Det får det gärna finnas mer av.

Och så företagsam­het – och flygplan – på Malms flygplats.

– Jag vill inte se att Malm läggs ner och byggs bara för bostäder, det behövs arbetstill­fällen här också.

Om jag ska gissa hur det röstas här så är det säkert mycket på SDP, men också på Sannfinlän­darna. Jag har hört att de går framåt. Anas Yusuf studerande, bosatt i Malm

Vi behöver tala om all service som behövs då invånarant­alet ökar här. Och vi behöver egen lågtröskel­service, som en Symppis-station. Mirka Vainikka kommunalva­lskandidat, SDP

Vi har ingen olja, och även om vi hade Nokia så gäller inte heller det längre. För mig som är företagare sitter det i ryggmärgen att det ska finnas intäkter om man ska kunna ha utgifter. Heikki Ketola kommunalva­lskandidat, Sannfinlän­darna

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? Mirka Vainikka (SDP)
■ stannar upp på Nedre Malms torg. I år har hon ändå medvetet varit försiktig med närmöten bland väljare. – Det är inte helt jämlikt då en del kandidater är vaccinerad­e och andra inte.
Mirka Vainikka (SDP) ■ stannar upp på Nedre Malms torg. I år har hon ändå medvetet varit försiktig med närmöten bland väljare. – Det är inte helt jämlikt då en del kandidater är vaccinerad­e och andra inte.
 ??  ??
 ??  ?? Flygplatse­n är en del
■ av det Malmska, anser Sannfinlän­daren och förstagång­skandidate­n Heikki Ketola från Malm. Han vill locka småindustr­i till Helsingfor­s.
Flygplatse­n är en del ■ av det Malmska, anser Sannfinlän­daren och förstagång­skandidate­n Heikki Ketola från Malm. Han vill locka småindustr­i till Helsingfor­s.
 ??  ?? Valaffisch­erna har dykt upp både på Nedre Malms torg och Övre Malms torg. Gymnasiste­n Anas Yusuf studerar utbudet. Han röstar för första gången i år.
Valaffisch­erna har dykt upp både på Nedre Malms torg och Övre Malms torg. Gymnasiste­n Anas Yusuf studerar utbudet. Han röstar för första gången i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland