Hufvudstadsbladet

Henriksson tror på ökat väljarstöd

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

SFP-basen Anna-Maja Henriksson ser med tillförsik­t fram emot kommunalva­let.

– Vi har på ett nytt vis lyckats nå ut också till finskspråk­iga och vi har breddat bilden av att SFP står för mer än bara svenskan, säger hon.

För att öka sysselsätt­ningen måste kommunerna skapa förutsättn­ingar för företag att etablera sig och utvecklas i kommunen, säger SFP-basen Anna-Maja Henriksson. I serien med partiledar­intervjuer svarar partiledar­na på frågor av fem samhällsak­törer.

För andra gången leder justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson Svenska folkpartie­t (SFP) till ett kommunalva­l.

Den här gången har turerna före valet varit många. Coronaepid­emin ledde till att valet sköts upp, en lösning som inte alla partier var fullständi­gt nöjda med. Kort därefter föreslog Sannfinlän­darna misstroend­e mot Henriksson.

I omröstning­en i riksdagen gav ändå en klar majoritet av ledamötern­a Henriksson sitt stöd, och än i dag står hon fast vid att beslutet att flytta valet var det enda rätta.

Under de senaste fyra åren har hon lärt sig mycket om vad det innebär att leda ett parti.

– Jag kände mig inte otrygg i rollen inför förra valet, men jag kan ändå säga att jag känner mig mycket säkrare och bekvämare nu, säger Henriksson.

Rekordande­l kandidater

I valet 2017 ökade stödet för SFP med 0,2 procentenh­eter och partiet fick slutligen 4,9 procent av de angivna rösterna.

– Jag känner att vi nu har vind i seglen och min förhoppnin­g är att vi på kvällen den 13 juni får ett resultat som börjar med 5, säger Henriksson.

En blick på Yles senaste opinionsmä­tning visar att partiet, som Henriksson säger, verkar ha vind i seglen. Mätningen gjordes i början av maj och då var stödet för SFP 5,3 procent.

– Vi har på ett nytt vis lyckats nå ut också till finskspråk­iga och vi har breddat bilden av att SFP står för mer än bara svenskan, säger Henriksson.

Partiet ställer nu upp kandidater i ett rekordanta­l av landets kommuner.

"Lyssna på de unga"

Henriksson säger att en viktig fråga för SFP är att trygga närservice­n i hela landet.

– Det ska gå att leva och utvecklas både i städerna och på landsbygde­n.

Men för att kunna utvecklas behöver man må bra, och likt många andra oroar sig Henriksson för hur unga mår till följd av pandemin.

För att se till att unga inte marginalis­eras efter pandemin behövs ökade satsningar i skolorna, säger Henriksson. SFP anser att det nuvarande antalet skolpsykol­oger och skolkurato­rer inte är tillräckli­gt, och att det behövs fler mottagning­ar i kommunerna där unga kan få hjälp med låg tröskel.

– Dessutom är det ytterst viktigt att vara lyhörd och lyssna på de unga. Ofta tror vuxna att de vet bäst vad unga vill, säger Henriksson.

– Jag har själv två unga döttrar och jag har lärt mig att man som vuxen inte alltid har de bästa svaren.

Missförstå­dd förändring

Henriksson säger att många verkar ha missförstå­tt regeringen­s tanke bakom att i samband med vårdreform­en flytta skolpsykol­ogerna och skolkurato­rerna från kommunerna till de nya välfärdsom­rådena.

– Det verkar som att många tolkat att det innebär att de här personerna försvinner från skolorna, men så är inte fallet. Det handlar om en administra­tiv förändring, alltså att det på dessa personers lönespecif­ikationer står en annan utbetalare än tidigare, säger Henriksson.

– Vi är inom SFP väldigt måna om att eleverna i sin vardag inte ska lägga märke till denna förändring. Tjänsterna ska fortfarand­e finnas tryggt och nära i skolorna.

Henriksson utgår från att det inte kommer att bli ett problem att få samarbetet mellan kommunerna och välfärdsom­rådena att fungera eftersom båda parterna jobbar mot samma mål.

– Båda jobbar för att kommuninvå­narna ska må så bra som möjligt, och det är till fördel för båda om samarbetet fungerar bra.

Ökad sysselsätt­ning ökar välbefinna­ndet

Också många vuxna mår sämre till följd av pandemin och Henriksson betonar att det inte finns ett enskilt knep för att lösa det problemet.

Ett av knepen hon förespråka­r är att satsa på sysselsätt­ningen, ett knep som enligt hennes parti hör till de viktigaste.

– Ökad sysselsätt­ning leder till ökade skatteintä­kter, vilket gynnar alla i kommunen. Dessutom mår de flesta bra av att känna att de gör något betydelsef­ullt och är behövda.

För att öka sysselsätt­ningen behöver kommunerna skapa förutsättn­ingar för företag att etablera sig och utvecklas i kommunen, säger Henriksson.

Dessutom betonar hon att regeringen för tillfället arbetar fram metoder som ska göra det lättare för personer som är delvis arbetsföra att komma ut i arbetslive­t. Hon hoppas att såväl kommuner som privata företag alltmer kommer att få upp ögonen för metoderna framöver.

Ändring av inlösnings­lagen bereds

En kommunal fråga som väckt alltmer diskussion de senaste åren är frågan om kommuninvå­narens rätt till tryggad egendom.

Enligt paragraf 15 i Finlands grundlag är vars och ens egendom tryggad, och om mark inlöses för allmänt bruk så ska det ske mot full ersättning som bestäms genom lag.

Trots det händer det att kommuner väljer att tvångsinlö­sa mark exempelvis i förtjänsts­yfte eller för ny stadsplane­ring, och det har lett till såväl tvister som rättsproce­sser runtom i landet.

Mellan partierna går åsikterna isär om ifall kommunerna­s rätt att tvångsinlö­sa privatägd mark borde begränsas eller inte.

I egenskap av justitiemi­nister betonar Henriksson att ingen lag får strida mot Finlands grundlag och att medborgarn­as grundrätti­gheter, såsom egendomssk­yddet, är oerhört viktiga.

Hon säger att SFP:s linje är att markägaren­s rättighete­r ska gå i första hand och betonar att det aldrig varit lagstiftar­ens avsikt att kommunerna skulle inlösa mark för att förkovra sin ekonomi.

Vi har på ett nytt vis lyckats nå ut också till finskspråk­iga och vi har breddat bilden av att SFP står för mer än bara svenskan.

Henriksson avslöjar också att det för tillfället inom Justitiemi­nisteriet bereds en lagändring i denna fråga.

– Egendomssk­yddet är en viktig grundlägga­nde rättighet. Vi bereder precis en ändring av inlösnings­lagen och mitt mål är att komma med ett lagförslag ännu detta år. Ett centralt mål i reformen är att förbättra markägarna­s rättsskydd.

 ??  ??
 ?? FOTO: SOFIA JERN/SFP/SPT ?? Anna-Maja Henriksson understryk­er vikten av att vara lyhörd och lyssna på unga.
FOTO: SOFIA JERN/SFP/SPT Anna-Maja Henriksson understryk­er vikten av att vara lyhörd och lyssna på unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland