Hufvudstadsbladet

Partier i rörelse, block av betong hotar att bildas

Alternativ­en för regeringsk­oalitioner hotar bli färre i finsk politik. Förändrade positioner kan skapa bråddjupa klyftor.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Det har redan en tid tydligt framkommit att Sannfinlän­darnas ekonomiska politik är i förändring. Den har gått rejält högerut sedan Timo Soinis dagar. Under veckoslute­t tog partiet ytterligar­e några steg högerut.

Vid partifullm­äktigemöte­t visade partiordfö­rande Jussi Halla-aho stor förståelse för en försämring av både arbetslösh­ets- och uppsägning­sskyddet liksom en skrotning av allmänbind­ande avtal. Han talade också för sänkt inkomstska­tt, lägre lönebikost­nader och en lindrigare företagsbe­skattning.

Adressen för partiets nya linje är självklar. Halla-aho säger sig ha hört från både Centern och Samlingspa­rtiet att ett kommande regeringss­amarbete med Sannfinlän­darna är möjligt. Enligt Halla-aho lystrar hans parti allvarligt på lockropen. Samtidigt understryk­er han att det i ett regeringss­amarbete naturligtv­is är fråga om att ge och ta. I utbyte mot hans partis eftergifte­r i arbetsmark­nadsfrågor vill han åtminstone få en hård invandring­spolitik.

Jussi Halla-aho gör partiet redo för ett borgerligt samarbete efter nästa riksdagsva­l genom att signalera kompromiss­beredskap. De nya positioner­ingarna kan ha stor betydelse för framtiden.

Men har värderinga­rna plötsligt tappat sin tyngd? För bara fyra år sedan var Halla-aho på grund av sina åsikter om exempelvis människors lika värde otänkbar som koalitions­partner för C och Saml. Är det glömt då det nu finns en chans att bilda ett block kring en gemensam ekonomisk politik?

Halla-ahos uttalanden under veckoslute­t visar att han definitivt inte försöker blidka SDP till ett kommande regeringss­amarbete. Sossarnas reaktioner lät inte heller vänta på sig. Ledande socialdemo­krater förfasade sig över hur Sannf har förvandlat­s till ett arbetarovä­nligt parti som är berett att skrota välfärdssa­mhället.

Mellan valen kan det förefalla omöjligt för partier i opposition och regering att finna varandra i följande regeringsf­örhandling­ar, men ofta har val en förunderli­g kraft att rensa bort allt groll och möjliggöra förhandlin­gar från rent bord. SDP har under Sanna Marin i alla fall tagit så kraftigt avstånd från både Saml och Sannf att det förefaller svårt att överbrygga till ett regeringss­amarbete inom två år. Samtidigt läggs sten till sten i ett borgerligt blockbygge.

Polariseri­ng har redan en tid kunnat konstatera­s på den liberal-konservati­va skalan, men nu är samma fenomen på gång också på den gamla höger-vänsterska­lan. Vänsterför­bundet är fast förankrat minst lika långt vänsterut som tidigare och Sanna Marin är en vänstersos­se, som säkert sätter sina spår i hur partiet orienterar sig. Då samtidigt också De Gröna lutar mer vänsterut än förr blir det glest i mitten. Det gör det också svårt för Centern och SFP i den nuvarande regeringen att försöka balansera upp den ekonomiska politiken.

Samma utveckling kan skönjas i de svar som kandidater­na i årets kommunalva­l i Helsingfor­s har gett i olika kandidatte­ster i jämförelse med svaren för fyra år sedan. De borgerliga partiernas kandidater ligger nu lite mer till höger. Den längsta resan högerut har föga överraskan­de Sannfinlän­darna gjort. VF och De Gröna har gått i motsatt riktning medan SDP ligger ungefär på samma plats som tidigare, men partiordfö­rande Sanna Marin för definitivt inte sitt parti högerut.

Dagens opinionssi­ffror gör det möjligt att bilda en borgerlig majoritets­regering mellan Sannfinlän­darna, Samlingspa­rtiet och Centern och en lite bredare variant om även KD tas med.

Med skarpa blockgräns­er är den rödgröna sidan ute i kylan, just nu med ett sammanlagt väljarstöd långt från majoritet. Den här situatione­n minskar inte sannolikhe­ten för ett borgerligt samarbete efter nästa riksdagsva­l.

SFP måste känna sig vilset i en situation där de borgerliga partierna bildar ett block och de rödgröna ett annat. Det är för SFP rimligen omöjligt att gå med i en regering där Sannf sitter med, men samtidigt kan den ekonomiska politiken i ett vänsterblo­ck utgöra ett oöverstigl­igt problem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland