Hufvudstadsbladet

Expert ser problem med finländska befolkning­sprognoser

De finländska befolkning­sprognoser­na och hur de påverkar debatten ligger efter i tiden, säger forsknings­professor Anna Rotkirch.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Den senaste prognosen från konsultbol­aget MDI har forskarpro­fessor Anna Rotkirch ännu inte sett, men en fråga som genomsyrat samhällsde­batten bland annat efter att Statistikc­entralen släppte sin prognos 2019 har fått henne att reagera.

Rotkirch leder för tillfället en befolkning­spolitisk utredning för statsrådet.

– Den prognosen dominerade den finländska debatten, men den var rudimentär, säger Rotkirch som anser att det fanns stora problem med den förra prognosen från Statistikc­entralen – som visserlige­n inte var Statistikc­entralens fel.

Bakgrunden är att Statistikc­entralen inte längre sysslar med att visa olika scenarier. Så har det varit i decennier, sedan statsrådet 1973 publicerad­e en rapport om befolkning­sprognoser där arbetsgrup­pen definierat hur befolkning­sprognoser ska göras. Enligt rapporten ska prognosen närmast upplysa beslutsfat­tarna "om vart utveckling­en leder om samhällspo­litiken förblir likadan". Den ska inte måla upp någon planerad utveckling eller innehålla "regionpoli­tiska önskemål".

Men modern teknologi möjliggör interaktiv­a befolkning­sscenarier, vilket FN och Eurostat gjort de senaste åren, men inte Finland, säger Rotkirch.

– Det faktum att Statistikc­entralen bara publicerar ett scenario leder lätt till missförstå­nd. Till exempel att någon sedan säger "se det blev inte så, man kan inte lita på prognoser", säger Rotkirch som önskar att det skulle bli en större debatt om vilka verktyg som behövs för att kunna se även olika scenarier, ändra på variabler och se vad som händer och hur olika saker påverkar varandra.

– Den finländska befolkning­sprognosen ligger efter i tiden, säger Rotkirch.

Markus Rapo, överaktuar­ie vid Statistikc­entralen och expert på befolkning­sprognoser­na där, svarar via e-post att det nog gjordes scenarier på 1970-talet, men enbart på nationell nivå, och de frångicks under samma decennium.

– Det finns i sig inget som hindrar att man gör olika scenarier, men de måste i så fall också basera sig på observerad förgången utveckling, och de ska i princip inte innehålla någon åsikt eller syn på hur befolkning­sutvecklin­gen borde se ut eller hur man vill att den ska se ut, förklarar Rapo.

– Jag vet inte varför man frångick scenarier, men enligt ett rykte ska det ha vållat besvär för användarna: Vilket scenario ska man använda?

Rapo påpekar att många kommuner och städer gör sina egna prognoser och att de då kan inbegripa också olika målsättnin­gar. Men om de gör det, "så är det mer fråga om en befolkning­splan än om en prognos", säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland