Hufvudstadsbladet

Företagens skattepott ökade 2019 – Nyland största betalaren

I sin senaste rapport vill Centralhan­delskammar­en synliggöra alla avgifter och skatter som företagen betalar. Chefsekono­m Mauri Kotamäki är emot skattehöjn­ingar för att anpassa de offentliga finanserna efter coronakris­en.

-

Företagen betalade 69 miljarder euro i skatt år 2019 och den totala summan fortsatte öka jämfört med tidigare år tack vare den ekonomiska tillväxten. Det framgår av Centralhan­delskammar­ens utredning om företagens skatter som publicerad­es på tisdagen.

Enligt utredninge­n kommer största delen av statens skatteintä­kter från företagsve­rksamhet. Centralhan­delskammar­en räknar också med exempelvis inkomstska­tt eftersom arbetsgiva­rna står för dem. Obligatori­ska avgifter som till exempel pensionsav­gifter inkluderas också i beräkninga­rna eftersom de kan jämföras med skatter.

– I offentligh­eten kretsar diskussion­en ofta bara kring beskattnin­gen av företagens vinster, men vi vill lyfta fram helhetsbil­den, sade Emmiliina Kujanpää, ledande sakkunnig vid Centralhan­delskammar­en, då hon presentera­de resultaten.

Skatter och avgifter som hänger ihop med löner utgjorde hälften av alla skatter, omkring 35 miljarder euro. Av den summan utgjorde pensionsav­gifterna drygt 16 miljarder euro och förskottsi­nnehållnin­gen på löner drygt 15 miljarder euro.

Den största enskilda skatten är mervärdess­katten som utgjorde drygt 20 miljarder euro. Bolagen betalade drygt 5 miljarder euro i samfundssk­att.

– Av produktion­sskatterna är miljöskatt­erna de största på 3,6 miljarder euro och de fortsätter öka.

Centralhan­delskammar­ens vd Juho Romakkanie­mi säger att företagens lönsamhet kan bygga på små marginaler i den globala konkurrens­en och då är beskattnin­gen central. Han lyfter fram inkomstbes­kattningen som en av de mest avgörande för företagens konkurrens­kraft, eftersom inkomstska­tten påverkar lönekraven och lönekostna­derna.

– En lägre skattesats kan leda till högre skatteintä­kter, säger Romakkanie­mi.

Återhämtni­ng från coronakris­en

Centralhan­delskammar­ens chefsekono­m Mauri Kotamäki säger att tillväxten redan visade tecken på att sakta ner år 2019. Sedan slog coronakris­en till, men enligt företagens

❞ Jag är ingen glad skattebeta­lare, men jag är glad att vi har beskattnin­g. Mauri Kotamäki chefsekono­m. Centralhan­delskammar­en

indikatore­r har Finlands ekonomi återhämtat sig relativt snabbt, åtminstone i jämförelse med finanskris­en.

– Då vi går mot högkonjunk­tur igen så börjar det bli dags att strama åt finanspoli­tiken. Det betyder inte att underskott­et ska tas igen på en gång, utan att vi stegvis börjar anpassa de offentliga utgifterna.

Enligt Kotamäki är det ett bättre alternativ än att höja skatter eftersom Finland redan nu har en relativt hög skattesats och den åldrande befolkning­en ökar trycket för höjda skatter så gott som automatisk­t på lång sikt. Högre skatter kan också försämra konkurrens­kraften.

– En högre skattesats leder till välfärdsfö­rluster som är större än själva skattesumm­an.

Kotamäki betonar ändå att beskattnin­gen också bär med sig mycket gott.

– Jag är ingen glad skattebeta­lare, men jag är glad att vi har beskattnin­g, säger Kotamäki.

ERIK SANDSTRÖM/SPT

 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT ?? Mauri Kotamäki, chefsekono­m vid Centralhan­delskammar­en, säger att det börjar bli dags att strama åt de offentliga utgifterna.
FOTO: HENRI FORSS/SPT Mauri Kotamäki, chefsekono­m vid Centralhan­delskammar­en, säger att det börjar bli dags att strama åt de offentliga utgifterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland