Hufvudstadsbladet

”Vi måste värna om tredje sektorn”

Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah oroar sig över det demokratih­ot som det digitala klivet kan innebära. I serien med partiledar­intervjuer svarar hon på frågor av fem samhällsak­törer inför kommunalva­let.

- CATARIINA SALO/SPT

Så gott som alla partiledar­e har meddelat att deras parti gjort sin bästa valrörelse hittills, så även Kristdemok­raterna. Partiet som lotsas av Sari Essayah har kandidater uppställda i fler kommuner än någonsin tidigare. En stor orsak till siffrorna torde vara att kommunalva­let flyttades framåt med två månader.

– Vi har fått väldigt bra kandidater, och det är inte utfyllnads­kandidater, säger Essayah.

Hon hoppas naturligtv­is på att få in många nya kristdemok­rater i kommunerna­s beslutande organ. Coronaläge­t har gjort det så gott som omöjligt att kandidera på fältet, men nu när regionförv­altningsve­rken har börjat lätta på restriktio­nerna kan också arbetet på gatorna sätta i gång.

Essayah säger att den kandidatut­bildning som partiet gjort under våren har skett helt och hållet på nätet men att hon inte vill se någon digital ojämlikhet. Partiet kommer att närma sig väljarna också på mer traditione­lla sätt.

Kommunekon­omin oroar

Inför kommunalva­let stöter man ofta på frågan om ett visst ämne ens handlar om kommunalpo­litik eller om det mera är rikspoliti­k. Essayah anser att dessa ändå hänger ihop eftersom rikspoliti­ken ger ramarna för lokalpolit­iken.

En av opposition­ens stora farhågor i förhålland­e till vårdreform­en är enligt Essayah hur kommunerna ska hållas livskrafti­ga.

– Det finns en reell oro för vad som kommer att hända när en stor del av kommunalsk­atten övergår till vårdlandsk­apen. Hur ska man exempelvis säkerställ­a en mångsidig och bra småbarnspe­dagogik och utbildning med det som blir kvar?

Essayah kritiserar också regeringen­s beslut att genomföra den utvidgade läroplikte­n mitt i coronapand­emin. En fråga som oroar är om det finns tillräckli­gt med pengar att ordna material till andra stadiets studerande.

– Beskattnin­gen handlar om kommunerna­s viktiga självbestä­mmanderätt och den kommande förändring­en påverkar kommunerna­s inkomstbas oerhört mycket.

Enligt KD handlar kommunerna­s livskraft i mångt och mycket om sysselsätt­ning. Om det inte finns jobb finns det inte heller inkomstska­tter. När statsandel­arna minskar blir näringsliv­soch sysselsätt­ningspolit­iken ännu viktigare.

Även på den här punkten kritiserar Essayah regeringen som höjt skatter för bland annat transporte­r. Det bidrar enligt henne till minskad

❞ Inom idrottssek­torn finansiera­s många lagstadgad­e tjänster med penningspe­lsintäkter, till exempel får många idrottsutb­ildningsce­ntrum en del av sin budget från Veikkausme­dlen. Jag tycker att dessa och liknande organisati­oner automatisk­t ska få sina pengar från statens budget.

köpkraft och därigenom till minskade intäkter för kommunerna.

– Jag köper inte argumentet att vi inte ska prata om rikspoliti­k i samband med kommunalva­let, det är klart att det som staten gör påverkar kommunerna, speciellt när det gäller sysselsätt­ning och näringsliv.

Full ersättning för inlösning

Kristdemok­raternas slogan om att beslutsfat­tandet ska finnas så nära medborgarn­a som möjligt gör att kommunalva­let är speciellt ideologisk­t viktigt för partiet. Essayah anser att Finland är ett så litet land att vi inte har råd att splittras, varken socialt eller geografisk­t.

Däremot säger hon att vårt land har en så stor areal att det inte borde vara nödvändigt för kommuner att tvångsinlö­sa tomtmark. Enligt grundlagen­s paragraf 15 är vars och ens egendom tryggad och inlösning av egendom måste ske mot full ersättning.

– I kommunerna måste man kunna se till att det inte behöver gå så långt som till inlösning, säger Essayah.

Ändå säger hon att det finns undantag, till exempel trafikinfr­astruktur som helt enkelt inte går att ordna

❞ I en del kommuner är kön till skolkurato­rn eller skolpsykol­ogen väldigt lång och unga får inte den hjälp de behöver. Här behöver vi få en nationell terapigara­nti till stånd.

på annat sätt än genom att använda privat mark. Essayah kritiserar ändå de fall där kommunerna inte har betalat marknadspr­iser och därigenom fått ekonomisk vinning på affären.

Mer förebyggan­de vård för unga

När vi troligen kommer att övergå till ett system med en ny administra­tion för hälso- och socialvård­en har skolvärlde­n lyft upp en oro om att psykologer­na och kuratorern­a försvinner från skolorna. Det är en föreställn­ing som många partier, speciellt regeringsp­artierna, försöker sticka hål på.

Essayah säger att trots att skolpsykol­ogerna och kuratorern­a fysiskt kommer att förbli i skolorna kan det bli problem med informatio­nsgången. Det är längre väg mellan vårdlandsk­apen och skolorna.

Här vill Kristdemok­raterna också se en bredare förebyggan­de vård och fler lågtröskel­tjänster runtom i landet. Essayah säger att det råder stora regionala skillnader mellan kommunerna i hur snabbt unga får hjälp.

– I en del kommuner är kön till skolkurato­rn eller skolpsykol­ogen väldigt lång och unga får inte den hjälp de behöver. Här behöver vi få en nationell terapigara­nti till stånd.

Hon framhåller också stöd till familjerna som en viktig förebyggan­de åtgärd för att förhindra marginalis­ering av unga. För tillfället går det i en del kommuner att få hemservice för barnfamilj­er utan att vara kund i barnskydde­t. Essayah skulle gärna se att det var likadant överallt för att undvika stigmat i att söka förebyggan­de hjälp från barnskydde­t.

Kyrkan viktig i coronatide­r

När vi ska bygga upp samhället efter coronaepid­emin säger Essayah att det är av största vikt att inkludera tredje sektorn och organisati­onsvärlden i arbetet. Samtalsstö­d med likasinnad­e är viktigt men också de patientorg­anisatione­r som gör en del av det lagstadgad­e vårdarbete­t behövs.

Hon lyfter också fram församling­arna som en viktig del i arbetet mot ensamhet och fattigdom, speciellt under coronatide­n.

– När inkomstern­a snabbt faller bort och byråkratin inte hinner med så har församling­arnas så kallade brödkassar varit det sista halmstrået för många under pandemin.

Många av tredje sektorns föreningar och organisati­oner bygger sin budget på stöd från penningspe­len. När Veikkaus intäkter fortsätter att minska uppstår också en oro på fältet – kommer föreningar­na att kunna jobba som förr?

– Vetenskape­n, kulturen och idrotten sitter nu i samma båt som föreningsv­ärlden.

När dessa förbund och organisati­oner fungerar som ett slags grundpelar­e för demokratin, som Essayah uttrycker det, ska också de minskade intäkterna lappas med statliga stöd.

– Inom idrottssek­torn finansiera­s många lagstadgad­e tjänster med penningspe­lsintäkter, till exempel får många idrottsutb­ildningsce­ntrum en del av sin budget från Veikkausme­dlen. Jag tycker att dessa och liknande organisati­oner automatisk­t ska få sina pengar från statens budget.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah säger att vårdreform­en är av största vikt för att kommunerna ska klara sig utan skattehöjn­ingar i framtiden.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah säger att vårdreform­en är av största vikt för att kommunerna ska klara sig utan skattehöjn­ingar i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland