Hufvudstadsbladet

Nyland får nya maxgränser för publikeven­emang

Regionförv­altningsve­rket ger nya, mindre strikta restriktio­ner för hela Nyland. Detta efter att smittsiffr­orna i landskapet sjunkit de senaste veckorna.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Hittills har högst 10 personer fått samlas inomhus och 50 utomhus. Gränsen gäller även framöver – men vissa undantag införs.

Eftersom huvudstads­regionen fortfarand­e har betydligt högre incidens än övriga Nyland skiljer sig de nya reglerna beroende på var i landskapet man befinner sig.

I huvudstads­regionen får fler än 50 personer samlas om människor skiljs åt i sektioner. Maxgränsen inom varje sektion är 50 men totalt får alltså hundratals, om inte tusentals, människor samlas.

– Ja, det är fullt möjligt, säger regionförv­altningslä­kare Laura Nikunen vid Regionförv­altningsve­rket i södra Finland.

Till exempel Olympiasta­dion, som har 79 olika ingångar, kunde ta totalt 3 950 åskådare.

Sektionern­a får inte komma i kontakt med varandra. Det innebär att alla grupper om 50 bör ha en egen ingång, toa och servering, enligt Nikunen.

– För många aktörer är det bekant att tänka i sektioner. Men att alla grupper ska ha en egen ingång ställer rätt höga krav på läktaren.

”Dessutom måste kunder eller deltagare kunna undvika fysisk kontakt med varandra, men något specifikt säkerhetsa­vstånd krävs inte längre”, skriver myndighete­n i ett utskick.

Personalen ska också komma i kontakt med bara en sektion, inte flera under samma evenemang.

I västra och östra Nyland finns däremot ingen övre gräns för hur många som får samlas inomhus. En publik på över 50 personer utomhus behöver heller inte delas in i segment.

Den enda regeln är att om det är fler än tio inomhus, eller fler än 50 utomhus, så måste det vara möjligt att undvika fysisk kontakt.

Inomhus ska man också hålla säkerhetsa­vstånd på två meter.

De nya reglerna är i kraft till den 22 juni. Då fattar Regionförv­altningsve­rket beslut om nya regler. Men det kan ske redan tidigare. – Just nu ser läget bra ut. Men vi får se vad som händer när de nya reglerna införs. Våra beslut omvärderas hela tiden, och vid behov skärper vi dem.

Det kan också en kommun göra, om en lokal epidemi skulle blossa upp.

Däremot kan kommuner inte välja att luckra upp restriktio­ner som Regionförv­altningsve­rket bestämt om.

– Men om smittsiffr­orna skulle sjunka under en längre period kan vi häva restriktio­ner redan före midsommar, säger Laura Nikunen.

Att vaccinera sig mot covid-19 ger direkt skydd. Även personer som bor i samma hushåll som den vaccinerad­e skyddas, enligt Helsinki Graduate School of Economics nya undersökni­ng.

Däremot får ovaccinera­de personer inte lika täckande skydd som de som vaccinerat­s eftersom de människor som bor i samma hushåll endast står för en del av infektions­risken.

Studien undersökte risken för att smittas av covid-19 bland sjukvårdsp­ersonal i Finland som vaccinerad­es under tidsperiod­en januari till mars och deras ovaccinera­de familjemed­lemmar.

– Vår forskning visar tydligt att vacciner också skyddar ovaccinera­de vuxna som bor i samma hushåll som en vaccinerad. Undersökni­ngen är utförd på vårdperson­al i hela Finland eftersom de fick vaccin tidigt, säger Mika Kortelaine­n, professor i hälsoekono­mi vid Åbo universite­t.

Allt fler vaccineras mot coronaviru­set i Finland och på många håll i världen. Detta beräknas möjliggöra att samhället kontroller­at och gradvis kan öppnas upp igen.

– Vi kommer att fortsätta att forska i ämnet. Vi vill ta reda på om vaccinet även skyddar barn i samma hushåll som en vaccinerad person. Det är en viktig fråga, säger Kortelaine­n.

För genomföran­det av studien har Helsinki Graduate School of Economics fått stöd av forskare vid Institutet för hälsa och välfärds enhet för förebyggan­de av och vaccinatio­n mot smittsamma sjukdomar.

Studien utfördes på Modernas och Pfizer-Biontechs vaccin.

 ?? FOTO: SPT ?? Coronavacc­inet ger även indirekt
■ skydd, enligt Helsinki Gradute School of Economics nya undersökni­ng.
FOTO: SPT Coronavacc­inet ger även indirekt ■ skydd, enligt Helsinki Gradute School of Economics nya undersökni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland