Hufvudstadsbladet

Många skulle gynnas av att jobba både hemma och på kontoret

Sommarlove­t kan ge många en möjlighet att återhämta sig, men de verkliga effekterna av coronaåret ser vi först på lång sikt, enligt Arbetshäls­oinstitute­t.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Enligt en färsk undersökni­ng om arbetslive­t vill nästan var femte finländare fortsätta jobba helt på distans efter att coronaepid­emin är över.

Men med mycket frihet kommer ofta mindre stöd, och den förändring i arbetslive­t som coronaepid­emin fört med sig har inte varit gynnsam för alla.

Coronaepid­emin har gett upphov till en ny sorts polariseri­ng som får arbetshäls­an att vackla, visar Arbetshäls­oinstitute­ts analys av hur det står till med arbetshäls­an efter ett långt och epidemityn­gt år.

– Det finns två motpoler, en del kan jobba på distans medan andra inte kan göra det. För en del går det riktigt bra och för en del går det sämre. Det här är något som måste följas upp på hösten, säger generaldir­ektör Antti Koivula på institutet­s presskonfe­rens på tisdagen.

Ska jobbet ske på distans eller inte? Hur gör man med munskydd? Nu måste organisati­onerna ta ställning till en rad frågor som gäller arbetshäls­an.

– Nu krävs både riskbedömn­ing och framförhål­lning, ingen vet hur nästa höst blir, säger Koivula.

Energi av distans, men inte i längden

När en miljon finländare övergick till distansarb­ete i fjol upplevde många att vardagen blev enklare. Det blev lättare att balansera mellan hem och arbete, och långa arbetsreso­r var ett minne blott.

Den positiva effekten varade ändå inte länge.

– Människor började må sämre när situatione­n förlängdes, säger Salla Toppinen-Tanner som leder enheten Arbetsförm­åga och arbetskarr­iär på Arbetshäls­oinstitute­t.

När man jobbar på distans är pauserna inte heller en lika naturlig del av arbetsdage­n, och många känner att mötena avlöser varandra utan en lugn stund.

– När det kommer till kritan är det på individens ansvar att hålla pauser, men arbetskoll­ektivet och ledningen ska också se till att organisera arbetet så att det blir pauser mellan mötena, säger Virpi Ruohomäki, äldre forskare vid Arbetshäls­oinstitute­t.

En känsla av ensamhet och isolering har drabbat många när de naturliga pratstunde­rna med arbetskamr­ater uteblir. Bland annat unga och personer som bor ensamma hör till dem man måste beakta, enligt institutet.

Hybridmode­ll kan gynna många

Nu gäller det för arbetsgiva­re att tänka efter hur de vill att situatione­n ska bli nästa höst.

– En hybridmode­ll är ofta bättre än enbart distansarb­ete eller att enbart vara på arbetsplat­sen.

Enligt Toppinen-Tanner kan sommarlove­t medföra att många återhämtar sig och börjar må bättre igen, men hur de verkliga effekterna blir ser vi först efter en tid.

– Nu måste organisati­onerna ta vara på den kunskap man fått om distansarb­ete. Samtidigt gäller det att stödja arbetstaga­rna, säger Virpi Ruohomäki.

 ?? FOTO: ANNA BACK/SPT ?? Distans eller inte? Hur gör vi med munskydd? Organisati­onerna står inför nya utmaningar när det gäller att hitta det nya normala i hur arbetet ska skötas nästa höst.
FOTO: ANNA BACK/SPT Distans eller inte? Hur gör vi med munskydd? Organisati­onerna står inför nya utmaningar när det gäller att hitta det nya normala i hur arbetet ska skötas nästa höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland