Hufvudstadsbladet

THL: Gravida kan låta sig vaccineras

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har uppdaterat sina rekommenda­tioner och säger att gravida kan vaccinera sig om de vill. Det kan särskilt löna sig ifall den gravida löper ökad risk för att insjukna i allvarlig covid-19.

- HBL

Det finns rätt lite forsknings­resultat kring graviditet och coronavacc­inerna, men erfarenhet­erna hittills, djurförsök och preliminär­a forsknings­resultat ger inte skäl till oro, säger Institutet för hälsa och välfärd på tisdagen.

Institutet­s expertläka­re Emma Kajander påpekar att de som har en underligga­nde sjukdom som kan öka risken för att insjukna i covid-19, eller som har stor risk att exponeras för viruset i sitt jobb, särskilt borde överväga att vaccinera sig eftersom man som gravid löper en högre risk att få svårare symtom.

Institutet säger också att den som tagit sin första dos före graviditet­en kan fortsätta med andra dosen som vanligt, och att det inte finns orsak att skjuta upp fertilitet­sbehandlin­gar på grund av vaccinerin­gen.

Institutet för hälsa och välfärd har också beslutat slopa den skyddsperi­od på en till två veckor mellan coronavacc­inet och andra vacciner, som tidigare rekommende­rades för säkerhets skull. Man behöver alltså inte vänta med till exempel fästingspr­utan – TBE-vaccin – eller stelkramps­vaccin.

Hanna Nohynek, överläkare vid institutet, som svarade på läsarfrågo­r på HBL.fi förra veckan, gav redan då liknande svar på flera frågor om graviditet och andra vacciner.

– Just nu tänker man att det är tryggt. I USA har över 20 000 gravida kvinnor anmält sig till en uppföljnin­gsstudie och där ser man tills vidare inga problem. Studien är publicerad i den vetenskapl­iga tidskrifte­n JAMA. Inte heller djurförsök eller teratogeni­ska tester har visat på skador, svarade Nohynek.

– Eftersom vaccinen inte bygger på levande virus är riskerna inte likadana som för vissa andra vacciner.

Nohynek sade också att man kan vaccineras när man ammar. Vaccinet går inte till modersmjöl­ken, men däremot gör antikroppa­rna det, vilket kan skydda barnet, skrev hon.

Om TBE-vaccinerin­gen svarade hon såhär: Båda vaccinerna kan ges samtidigt. I början när vi inte visste så mycket om coronvaacc­inerna ville man ha ett avstånd mellan de olika vaccinerin­garna för att kunna se vilkendera vaccinerin­gen som gav eventuella biverkning­ar. Nu när vi vet mer om coronavacc­inerna vet vi också att det är tryggt att ta båda samtidigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland