Hufvudstadsbladet

Överlevand­e påminner om tystad massaker i Tulsa

Tulsa är staden för massakern på svarta som aldrig riktigt blev uppmärksam­mad i USA. En lynchning av över 300 medborgare, säkert fler, under ett dygn 1921, som tystades ned av rädsla, skuld och rasistiskt hat.

- GRIM BERGLUND/TT

Måndagen och tisdagen markerar hundraårsd­agen av det som egentligen inte är ett minne, för händelsen i Oklahoma har först på senare år blivit en symbol för rasistiskt våld, urskillnin­gslöst, i USA. Berättelse­rna har sipprat fram, försiktigt, och först när många av dem som var med inte längre lever.

Området Greenwood i Tulsa kalllades ”Black Wall Street”, många hade flyttat dit på grund av tillgångar, välstånd och en ekonomi som börjat blomstra.

Mobb vid domstol

Det började med att en svart man, Dick Rowland, anklagades för att ha ofredat en vit kvinna. En mobb samlades utanför domstolsby­ggnaden där han hölls, en mobb som växte, senare uppeldad av skriverier i den lokala tidningen Tulsa Tribune.

En grupp svarta, flera av dem krigsveter­aner, mötte upp vid arresten för att försvara den gripne, som snart skulle släppas. Tumult bröt ut, skott avlossades.

Nästa dag, i gryningen, samlades vita män i allt större, allt vildare grupper för att plundra och bränna byggnader. Polismän sällade sig till dem.

När dagen var slut hade minst 300 personer dödats, över 10 000 var hemlösa, 1 000 byggnader förstörda, en hel stadsdel raserad.

Men det är kanske först hundra år senare som massakern får den uppmärksam­het som historiens brott förtjänar.

”Biden-Harris-regeringen har förpliktig­at sig att erkänna det federala ansvaret i Greenwood och andra svarta samhällen, och att ta itu med långvariga ojämlikhet­er ...” säger president Joe Biden i ett uttalande inför sitt besök i Tulsa på tisdagen.

”Den federala regeringen måste erkänna vilken roll den spelade när välstånd och möjlighete­r rycktes bort från svarta samhällen”, fortsätter Biden.

Under hans besök ska också ett forum som är under uppbyggnad, kallad Greenwood Rising Museum, visas. Där har man försökt att finna och bevara vittnesbör­d från händelsen. Men mycket har dolts, och doldes redan efter lynchninge­n.

Få fick ersättning

Få svarta fick ersättning för skador. Lokala politiker tog inte emot hjälp som erbjöds till dem som hade drabbats och många påstod att det var de svarta som egentligen bar skulden.

”Tulsa har visat att brottskarn­evalen slutar här, och att den begravs med askan från ’n-town’ som nu är borta”, skrev Tulsa Tribune på ledarplats enligt The New York Times.

– Jag var ganska liten, men jag kommer ihåg hur jag sprang och soldaterna kom, berättar Lessie Benningfie­ld Randle, 106 år, i en intervju med nyhetsbyrå­n Reuters. Hon är en av de få som fortfarand­e kan berätta, och hon kallas allmänt Mother Randle.

Händelsen togs knappt upp i historiebö­cker och skolunderv­isning, enligt en rapport från 2001 på uppdrag av delstaten Oklahoma.

Michelle Place, som leder Tulsas historiska museum, konstatera­r att många svarta var traumatise­rade och inte ville tala om vad som hade hänt, medan många vita inte ville erkänna att anhöriga, vänner och grannar kunde ha deltagit, skriver Reuters.

Men processen är långt ifrån över:

– Jag är glad att se att människor kommer hit för att lära sig att förstå vår historia. Men låt mig klargöra att vårt budskap är att vi måste fortsätta arbeta tills dess att rättvisa är skipad, säger Greg Robinson, boende i Tulsa.

 ??  ?? 1
1
 ?? FOTO: BRANDON BELL / LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? 3
■ 1 Lessie Benningfie­ld Randle, 106, är en av de få som fortfarand­e kan berätta om det som hände för 100 år sedan.
■ 2 Medlemmar av Svarta panterpart­iet och andra demonstrer­ade i stadsdelen Greenwood under hundraårsd­agen av Tulsa-massakern.
■ 3 Barn följer med demonstrat­ionerna från en bil.
FOTO: BRANDON BELL / LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP 3 ■ 1 Lessie Benningfie­ld Randle, 106, är en av de få som fortfarand­e kan berätta om det som hände för 100 år sedan. ■ 2 Medlemmar av Svarta panterpart­iet och andra demonstrer­ade i stadsdelen Greenwood under hundraårsd­agen av Tulsa-massakern. ■ 3 Barn följer med demonstrat­ionerna från en bil.
 ??  ?? 2
2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland