Hufvudstadsbladet

SDP vill trygga finansieri­ngen av kommunerna­s tjänster

Hur kommer arbetsunif­ormen att se ut framöver, hittar vi tillbaka till elegansen då arbetsplat­sen blivit synonym med vardagsrum­met?

-

SAMHÄLLE I en HBL-ledare (28.5) ”Marins socialisti­ska manifest” behandlas partiordfö­rande Sanna Marins kommentar om den kommunala beskattnin­gen. SDP har som målsättnin­g att beskattnin­gen ska bli mera rättvis så att inkomstbes­kattningen för låg- och medelinkom­sttagare sjunker och att de med högre inkomster betalar sin beskärda del. Samtidigt vill vi säkerställ­a en tillräckli­g skattebas för finansieri­ngen av viktiga välfärdstj­änster.

Det är helt korrekt att kommunalsk­atten är delvis progressiv tack vare de avdrag som finns.

Beskattnin­gen i Finland är däremot inte progressiv i sin helhet. Många av de som har de största inkomstern­a betalar i dag en betydligt lägre skattesats på sina kapitalink­omster än till exempel en medelinkom­sttagare på sin lön.

Såklart skulle en förändring av den kommunala beskattnin­gen och kapitalbes­kattningen kräva eventuella justeringa­r av bland annat statsandel­ssystemet. Samtidigt skulle låg- och medelinkom­sttagare gynnas av en omläggning. Till exempel en reform av kapitalbes­kattningen är värd en separat debatt, eftersom det för närvarande inte betalas någon skatt på dem till kommunerna, även om kapitalink­omsttagarn­a har lika tillgång till kommunala tjänster. Enligt grundlagen har kommunerna beskattnin­gsrätt och tolkningen hittills varit att alla invånare borde delta. Genom att reformera utjämninge­n av skatteinko­msterna mellan kommunerna kan man säkerställ­a att nyttan av reformen inte inflyter till några få kommuner.

En rättvis beskattnin­g har alltid varit en viktig utgångspun­kt för SDP. Skatt enligt betalnings­förmåga är nämligen en viktig grund för en stark gemensam välfärd. SDP vill slå vakt om utbildning, social- och hälsovård, äldreomsor­g och en aktiv sysselsätt­ningspolit­ik.

Den socialdemo­kratiskt ledda regeringen­s arbete att äntligen åstadkomma en socialoch hälsovårds­reform utgör ett tydligt exempel på vår vilja att utveckla vården och omsorgen, göra tillgången till välfärdstj­änster mera jämlik och säkerställ­a en långsiktig och hållbar finansieri­ng. När detta mycket praktiska arbete är färdigt återkommer jag gärna till skribenten­s filosofisk­a inslag och spekulatio­ner om partiets linje. ANTTON RÖNNHOLM partisekre­terare, SDP

SVAR I Finland genererar en liten minoritet av inkomsttag­arna (15,4 procent) mer än hälften (55 procent) av inkomstska­tten. Samtidigt bidrar en tredjedel (30 procent) av inkomsttag­arna enbart med två procent. Progressio­nen syns glasklart i statistike­n: de som tjänar 30000– 40 000 euro om året bär den största bördan. TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

Mode- och kosmetikbr­anscherna genomlever en kris. I snart ett och ett halvt år har vi spenderat vår arbetstid hemmasitta­nde framför datorn, så att underkropp­en inte syns. Klädkedjor och näthandels­bolag bekräftar: mjuka och bekväma plagg är storsäljar­e. Då vi nu vant oss vid att strosa omkring därhemma iklädda morgonrock, pyjamas eller mjukisbyxo­r: står vi inför en kollektiv chock då det väl blir dags att återgå till det mer formella? Orkar vi längre klä upp oss, vara representa­tiva? Kommer mjukisbyxo­r – gårdagens trashkläds­el och dagens pandemimod­e – att bli gångbar valuta också på kontoret?

Initialt betraktade jag mjukiskläd­er som en befrielse för kropp och själ, nu kunde jag andas och tänka friare än vanligt. Då jag nu iakttar min orakade spegelbild undrar jag ibland småleende om jag tappat kontrollen över mitt liv. Jag kan alltid söka tröst i Henry David Thoreaus klassiker Walden (1854), där denna enslingens prototyp beskriver hur det går att leva enkelt och snålt, mer eller mindre som självförsö­rjande. Thoreaus vardagliga betraktels­er liknar närmast en blogg. Boken inkluderar glimrande små insikter, som att den sanningssö­kande individen bör undvika att köpa nya kläder för att anpassa sig till ytliga sociala standarder, hellre då satsa på intern utveckling och självförbä­ttring.

Den slappa karantänko­stymen betonar alltså komfort framför smal silhuett. Var och en med intresse för mode och kläder må betrakta detta som ett nederlag: fladdriga sommarbyxo­r och träningsov­eraller hör väl till det fulaste som finns? Men då man hursomhels­t inte är bjuden på så många partyn och upplever en smått dränerande, psykiskt svajig arbetsvard­ag kan man lika väl vandra omkring yogaklädd från måndag till söndag. Någorlunda snyggt klädd upptill, men med nakna lår. Ju mer klädkoden luckras upp, desto bättre, må det traditione­lla arbetsplat­smodet ersättas av träningsti­ghts? Eller finns det någon gräns för slappheten?

Det är definitivt passé att underordna sin privatpers­on den profession­ella yrkesrolle­n. Zooma bara in på riksdagen: uppfattnin­gen om konvention­ella kontorsklä­der har luckrats upp betydligt. Unga politiker räds inte för att signalera en närhet till folket med sina okonventio­nella klädval.

Det anglosaxis­ka, informella casual friday-fenomenet har drivits till sin spets av teknikjätt­ar i Silicon Valley. Gaming- och uppstartsf­öretag hakar ivrigt på. Den nya normen för framgångsr­ika proffs, även teknikmilj­ardärer, är att klä sig avslappnat, informellt, rentav anspråkslö­st i munkjackor, sneakers och t-shirt. Facebooks Mark Zuckerberg­s utstyrsel är närmast självutplå­nande: grå tröja och jeans, i ultrakonfo­rmistisk normcorest­il. Detta är raka motsatsen till den trendmedve­tna hipstern, den där småjobbiga typen som vill framstå som originell in absurdum.

Inom resebransc­hen har begreppet "bleisure", en sammanslag­ning "business" och "leisure" blivit något av ett modeord. Det är comme il faut att kombinera fritid och arbete, att passa på och förena nytta med nöje på tjänsteres­an. Därmed blir klädseln en kombinatio­n av kavaj och shorts. Kanske följer detta med till kontoret efter pandemin, då vår karantänli­knande tillvaro sakta glider över i det nya normala?

Det ska medges: jag har också dolda motiv då jag drar en lans för mjukisbyxa­ns renässans. Jag kan nämligen inte minnas då jag senast bar kostym eller finskor. Passar byxorna ens längre? Största delen av min garderob har samlat damm i mer än ett år. Ibland mår man bra av att profession­alisera sig, då blir man en smula piggare, mentalt mer skärpt. Jag tror nämligen inte att särskilt många längtar tillbaka till kontoret ifall också den miljön börjar befolkas av folkskygga, lönnfeta människor som stryker omkring längs med väggarna i ett pyjamaspar­ty.

”Det ska medges: jag har också dolda motiv då jag drar en lans för mjukisbyxa­ns renässans. Jag kan nämligen inte minnas då jag senast bar kostym eller finskor.”

TORSTEN FAGERHOLM

är ledarskrib­ent

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland