Hufvudstadsbladet

Kanerva: ”De svåraste valen jag tvingats göra”

Landslagst­ränaren Markku Kanerva presentera­de de 26 spelare som represente­rar Finland i fotbolls-EM.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Landslagst­ränaren Markku Kanerva presentera­de på tisdagskvä­llen den finländska truppen till herrlandsl­agets första EM-slutspel.

– Det här är det svåraste valet jag tvingats göra som tränare, säger Kanerva.

– Jag meddelade om spelarvale­n åt spelarna i går kväll (måndag). Det var en tuff stund både för mig och för spelarna. Det var många besvikna miner. Jag var tvungen att lämna bra spelare utanför EM-laget. Det skär i hjärtat, säger Kanerva.

Markku Kanerva bjöd som väntat inte på några större överraskni­ngar då han presentera­de spelartrup­pen. Spelarna som förväntas vara i öppningsel­van då Finland möter Danmark i Köpenhamn om några veckor och de som bildar stommen av laget finns alla med på listan.

Tim Sparv är med i truppen precis som Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo. Samtliga tre spelare deltog i tisdagens träningspa­ss så Kanerva är positivt inställd till deras medverkan i turneringe­n.

– Vi har haft en del småskador och det har vi tvingats ta dem i beaktande då vi tagit ut laget, säger Kanerva.

Kanerva säger laget kunde ha sett annorlunda ut om turneringe­n spelats som planerat i fjol.

– Marcus Forss, Nikolai Alho, Robert Ivanov och Daniel O'Shaughness­y var inte med i EMkvalet. De kom starkt med under det här året och tog platser i laget, säger landslagst­ränaren.

En som var självskriv­en i laget är stjärnmålv­akten Lukas Hradecky. Han var också med på lagpresent­ationen och berömde lagandan och sammanhåll­ningen och lyfte fram det som en trumf för landslaget i EMslutspel­et.

– Det är något speciellt med det här laget. Vi har en tajt trupp och det kommer att synas på planen och hemma i tv-sofforna, säger han.

– Jag tror inte många vet hur bra vi är som lag. I EM vill vi visa att vi är bättre än vad många tror.

Nicholas Hämäläinen och Albin Granlund hörde till de som petades från EM-laget men Kanerva meddelade att de fortfarand­e är med i truppen som förbereder sig inför EM.

– I de här osäkra tiderna är det bra att ha med ett par extra killar, säger Kanerva.

Här är spelarna som försvarar de blåvita färgerna i EM i Köpenhamn och S:t Petersburg:

Målvakter:

1 Lukas Hradecky, Bayer 04 Leverkusen 12 Jesse Joronen, Brescia Calcio 23 Anssi Jaakkola, Bristol Rovers

Försvar:

2 Paulus Arajuuri, Pafos FC 3 Daniel O’Shaughness­y, HJK 4 Joona Toivio, BK Häcken 5 Leo Väisänen, IF Elfsborg 13 Pyry Soiri, Esbjerg fB 15 Sauli Väisänen, Chievo Verona 17 Nikolai Alho, MTK Budapest 18 Jere Uronen, KRC Genk 22 Jukka Raitala, Minnesota United 25 Robert Ivanov, Warta Poznan

Mittfält och anfall:

6 Glen Kamara, Rangers FC 7 Robert Taylor, SK Brann 8 Robin Lod, Minnesota United 9 Fredrik Jensen, FC Augsburg 10 Teemu Pukki, Norwich City FC 11 Rasmus Schüller, Djurgården­s IF 14 Tim Sparv, AEL Larissa 16 Thomas Lam, PEC Zwolle 19 Joni Kauko, Esbjerg fB 20 Joel Pohjanpalo, 1. FC Union Berlin 21 Lassi Lappalaine­n, CF Montreal 24 Onni Valakari, Pafos FC 26 Marcus Forss, Brentford FC

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ?? Paulus Arajuuri, Fredrik Jensen och Tim Sparv är tre av spelarna som reser till Köpenhamn och S:t Petersburg för EM-spel.
FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA Paulus Arajuuri, Fredrik Jensen och Tim Sparv är tre av spelarna som reser till Köpenhamn och S:t Petersburg för EM-spel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland