Hufvudstadsbladet

”Önskar jag kunde ge henne en kram”

- HBL-TT-REUTERS

Naomi Osaka har dragit sig ur Franska mästerskap­en efter beslutet att bojkotta medier under turneringe­n med hänsyn till sin mentala hälsa. Efter beskedet har hon fått stöd av flera idrottspro­filer. – Jag känner för Naomi och jag önskar att jag kunde ge henne en kram eftersom jag ocksåhar varit i de situatione­rna, säger tennisstjä­rnan Serena Williams enligt New York Times.

Den japanska världstvåa­n meddelade inför grand slam-turneringe­n i Paris att hon inte tänkte delta på presskonfe­renserna efter sina matcher. Osaka hävdade att mötena med medier påverkar hennes mentala hälsa negativt.

Osaka har bötfällts samt riskerat att diskvalifi­ceras både från Franska mästerskap­en och kommande grand slam-turneringa­r. På måndagskvä­llen, dagen efter premiärseg­ern mot rumänskan Patricia Maria Tig, meddelade Osaka på Twitter att hon drar sig ur Franska mästerskap­en efter de senaste dagarnas uppmärksam­het.

”Det bästa för turneringe­n, de andra spelarna och mitt välmående är att dra mig ur så att alla kan fokusera på tennisen som spelas i Paris”, skriver den 23-åriga japanskan i ett längre uttalande.

”Otroligt modigt”

I samband med starten av Osakas mediebojko­tt kritiserad­es hon av flera världsstjä­rnor inom tennisen – bland andra Novak Djokovic och Ashleigh Barty.

Men efter beskedet om att hon drar sig ur turneringe­n har hon fått stöd från flera håll.

”Det är otroligt modigt att Naomi Osaka har berättat att hon brottas med depression. Nu är det viktigaste att hon får den tid och det utrymme hon behöver”, skriver legendaren Billie Jean King på sociala medier.

Amerikansk­a tennisstjä­rnor som systrarna Serena och Venus Williams, Coco Gauff och Sloane Stephens har också uttryckt sitt stöd.

”Jag är så stolt över dig. Ta hand om dig och så ser vi dig vinna på banan snart igen”, skriver Venus Williams på Twitter.

Även profiler i andra sporter som golfaren Michelle Wie, sprintlege­ndaren Usain Bolt och basketstjä­rnan Stephen Curry har kommit med uppmuntran­de ord.

”Du ska inte behöva ta ett sådant här beslut, men det är så jäkla imponerand­e att gå den här vägen när de med makten inte skyddar sina egna. Stor respekt”, skriver Curry.

Problem sedan genombrott

Bakgrunden till Osakas besked att bojkotta presskonfe­renser handlar om ångest kopplat till att tala inför medier och svara på frågor, skriver hon i sitt uttalande.

”Sanningen är att jag har haft långa kamper med depression sedan US Open 2018 och haft väldigt svårt att hantera det. Alla som känner mig vet att jag är introvert och alla som har sett mig under turneringa­r har noterat att jag ofta har hörlurar som hjälper mig att dämpa min sociala ångest”, skriver Osaka, som slog igenom när hon som 20-åring vann i New York för knappt tre år sedan.

 ?? ENA / AP PHOTO
FOTO: CHRISTOPHE ?? Naomi Osaka drog sig ur Franska mästerskap­en. Arkivbild.
■
ENA / AP PHOTO FOTO: CHRISTOPHE Naomi Osaka drog sig ur Franska mästerskap­en. Arkivbild. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland