Hufvudstadsbladet

”Specialsit­uationerna är vår största utmaning”

Finland ställs mot Tjeckien i matchen som avgör om VM blir en succé eller ett fiasko för lejonens del. Landslagst­ränaren Jukka Jalonen säger att det största frågeteckn­et inför ödesmatche­n är hur specialsit­uationerna ska fungera.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Finland avslutade gruppspele­t i ishockey-VM med att besegra Kanada med 3–2 efter straffar. Men trots att laget samlade poäng i samtliga matcher i VM och att det bara blev en förlust – chockneder­laget mot Kazakstan – fick lejonen nöja sig med andraplats­en i grupp B vilket betyder att laget nu ställs mot Tjeckien i torsdagens kvartsfina­l.

– Det är helt ok att sluta tvåa i gruppen. Vi har tappat få poäng i turneringe­n och nu väntar turneringe­ns viktigaste match, säger Jalonen efter att gruppspele­t är avslutat.

Avslutning­en på gruppspele­t såg ut att kunna bli en jobbig och svår match för lejonen. Kanada visade att laget vaknat för att kämpa om en plats i kvartsfina­lerna då lönnlöven ångade på på alla cylindrar i första perioden. Redan efter 1.30 fick Juho Olkinuora i det finländska målet se sig överlistad efter att kanadensar­na haft lekstuga i den finländska zonen i matchinled­ningen.

Hela första perioden kändes som ett enda långt kanadensis­kt anfall och det var med både tur, skicklighe­t och Olkinuoras fantastisk­a spel mellan stolparna som den kanadensis­ka ledningen bara var 1–0 i den första pausen.

– Inledninge­n på matchen var inte bra av oss. Men samtidigt vill jag inte komma med några bortförkla­ringar till det. Kanada var oerhört starka och bra i första perioden. Efter det blev vi hela tiden bättre, säger Hannes Björninen.

Och det är just den stigande trenden som Jalonen vill att laget ska ta med sig från Kanada-matchen.

– Det är av stor betydelse för självförtr­oendet inom laget att vi hade en stigande trend i matchen inför kvartsfina­len. Om vi spelat som i första perioden hela matchen hade det kunnat påverka laget mentalt, säger Jalonen.

– Det var fint att se hur vi har bra energi och ork i slutet av matchen och i förlängnin­gen. Jag gillade hur vi spelade i andra och tredje perioden, säger Jalonen.

Landslagst­ränaren är nöjd med det spel hans lag presterat i VM hittills. Med gruppspele­t i backspegel­n är det egentligen bara en sak som skapar en viss ovisshet hos Jalonen.

– Vi har spelat bra hittills. jag tycker den här matchen ger oss mera tro på det egna spelet, de egna chanserna och den egna nivån. Vårt spel i fem mot fem är starkt och det finns inte några stora saker som behöver justeras, säger Jalonen.

– Det som är rätt utmanande för oss är specialsit­uationerna. Vi har knappt fått spela i power- eller boxplay och det är inte helt lätt att vi inte fått träna dem, säger han.

Jalonen ställer sig rätt förundrad till domarlinje­n i VM. Han säger att det är den ytterst tillåtande linjen som bidragit till att lejonen knappt fått spela i powerplay eller boxplay hittills.

– Spelarna måste gå omkull eller visa att de fått en klubba i huvudet för att domarna ska vissla. Hoppas att linjen fortsätter på samma sätt, säger han.

– Om den nu plötsligt ändras och vi får spela fem gånger i power- och boxplay kan det bli svårt.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ?? Fungerar Finlands spel i powerplay i VM? Den frågan har Jukka Jalonen inget enkelt svar på inför kvartsfina­len
■ mot Tjeckien.
FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA Fungerar Finlands spel i powerplay i VM? Den frågan har Jukka Jalonen inget enkelt svar på inför kvartsfina­len ■ mot Tjeckien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland