Hufvudstadsbladet

Positiv jazzunderh­ållning som håller klass

Isabella Lundgren står för högklassig underhålln­ing i lyxprodukt­ion.

- JAN-ERIK HOLMBERG

KULTURCHEF Fredrik Sonck fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Facebook: HBL Kultur Twitter: @hblwebb Instagram: @hufvudstad­sbladet

Isabella Lundgren (f. 1987) har studerat och verkat i New York, men också läst teologi i Stockholm. Hon har fått talrika pris och stipendier i Sverige och redan hunnit med åtta album. Ofta finns den amerikansk­a sångboken represente­rad på skivorna, även om den föregående skivan innehöll sånger av Bob Dylan. På skiva nummer åtta fortsätter Lundgren med en liknande lyxprodukt­ion som på Somehow life got in the way (2015). Då var materialet blandat men nu är det standards för hela slanten, mest sånger från musikaler eller filmer.

Hennes röst är minst lika bedårande som tidigare och i fraserna kan man höra ekon från exempelvis Billie Holiday, trots att rösten inte till klangfärge­n påminner om Holidays.

Hon kompas av Carl Bagges trio samt en stråkkvart­ett. Pianisten Bagge och basisten Niklas Fernqvist får sina solospotta­r, medan Daniel Fredriksso­n svänger sansat och avslappnat bakom kaggarna.

I Johnny Mercers Dream, som inte spelas så ofta numera, medverkar Stockholm Voices. Sångkvarte­ttens grundare Gunilla Törnfeldt har arrangerat stycket med saftiga stämmor. Det finns inte många kända jazzversio­ner av sången The Sound of Music från musikalen. Låten kanske passar bättre för Mantovani. Men här får stycket mångsidiga­re harmonier i Per Ekdahls arrangeman­g. Climb Ev’ry Mountain från samma musikal har hörts lite oftare i jazzversio­n. Trumslagar­en Fredriksso­ns arrangeman­g marscherar fram gospelbeto­nat.

I balladen The Folks Who Live on The Hill förs tankarna tämligen omedelbart till Julie London, både vad gäller timbre och frasering. Skivan är till den grad positiv till stämningen, att det inte finns en enda gnutta sarkasm ens i Chaplins Smile.

Det är en utmärkt samling jazzunderh­ållning, om man redan har en försvarlig mängd skivor med exempelvis Billie Holiday, Sarah Vaughan eller Julie London inbäddade mellan stråkarna – och inte blir sorgligare av glädje i sin eventuella sorg.

 ?? FOTO: ELVIRA GLÄNTE/PRESSBILD ?? Isabella Lundbergs röst är minst lika bedårande som tidigare. Recensente­ns
■ tankar går osökt till en Billie Holiday.
FOTO: ELVIRA GLÄNTE/PRESSBILD Isabella Lundbergs röst är minst lika bedårande som tidigare. Recensente­ns ■ tankar går osökt till en Billie Holiday.
 ??  ?? JAZZ
Isabella Lundgren
Look For The Silver Lining (Ladybird)
JAZZ Isabella Lundgren Look For The Silver Lining (Ladybird)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland