Hufvudstadsbladet

Salig blandning då opera möter musikal

Jake Heggies Great Scott är en opera-musikal i Stephen Sondheims och operettens fotspår.

- ALBERT EHRNROOTH

Det pågår sedan en längre tid en mini-boom för nyskrivna amerikansk­a operor och det beror främst på Jake Heggies internatio­nella framgångar. Heggies debutopera Dead Man Walking (2000), som är baserad på en nunnas självbiogr­afi om hennes arbete med dödsdömda fångar, har spelats över hela världen (fast inte i Finland). Heggie väljer ofta mörka teman men musiken förblir ganska okomplicer­ad. Han har lätt för att skriva välklingan­de melodier, vilket aldrig är fel i en opera, men i dag förknippas den talangen med musikaler.

Great Scott (2015) betecknas i recensione­r ibland lite nedsättand­e som en opera-musikal. Men denna hybridgenr­e, vars nestor är den genialiske Stephen Sondheim, borde inte vara ett stigma för en så skicklig tonsättare som Heggie och hans librettist Terence McNally (som förra året dog i sviterna av covid-19).

Great Scott handlar om den internatio­nella divan Arden Scott (Joyce DiDonato) som återvänder till sin hemstad för att rädda det lokala operasälls­kapet som befinner sig på konkursens rand. Scott har grävt fram ett 200 år gammalt bel cantomäste­rverk som ska få sin urpremiär samma kväll som lokallaget på andra sidan staden spelar i Super Bowl, den amerikansk­a fotbollsli­gans finalmatch. Allt detta leder naturligtv­is till en massa förvecklin­gar under den nyupptäckt­a operans generalrep­etition och världsprem­iär.

Great Scott är en musikalisk "mashup" med några välkonstru­erade pastischer på Rossinis och Bellinis utsmyckade stil. Heggie inkluderar mot slutet även en straussisk trio helt i Rosenkaval­jerens anda. Fokus ligger hela tiden på rösten medan orkesterpa­rtierna är mindre intressant­a. Det förklarar också varför Heggie på nytt har lyckats locka en vokal lyxbesättn­ing. Joyce DiDonato i titelrolle­n får visa upp sin strålande koloraturs­tämma, komiska timing och några spektakulä­ra drillar. Ailyn Pérez stjäl nästan showen som den överambiti­ösa östeuropei­ska sopranen, medan Fredrica von Stades operachef, som valde äktenskap framför en sångkarriä­r, gör ett ståtligt intryck.

Operettens tidevarv är förbi, men publikens skrattsalv­or i denna liveupptag­ning, som gjordes på Dallas Opera, bevisar att en musikalope­ra som Great Scott kan vara ett värdigt alternativ.

 ??  ?? OPERA
Great Scott
Musik Jake Heggie. Libretto Terrence McNally. Solister Joyce DiDonato, Ailyn Pérez, Frederica von Stade. Dirigent Patrick Summers, The Dallas Opera Orchestra and Chorus. (Erato)
OPERA Great Scott Musik Jake Heggie. Libretto Terrence McNally. Solister Joyce DiDonato, Ailyn Pérez, Frederica von Stade. Dirigent Patrick Summers, The Dallas Opera Orchestra and Chorus. (Erato)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland