Hufvudstadsbladet

Nostalgisk­a tillbakabl­ickar på finlandssv­enska postpunken­s guldålder

Ragnar Hares digitalt utgivna låtar ger en givande tillbakabl­ick på finlandssv­ensk originell postpunk.

- OLE NERDRUM

Postpunkba­ndet Ragnar Hare från Jakobstad som verkade 1981–1989 kammade hem första pris i RockFM 1983. Bandets energiska spelningar och samhällsen­gagerade svensksprå­kiga lyrik hade redan innan tävlingen väckt en del intresse på finlandssv­enskt håll, men efter segern blev gruppen populär också på finskspråk­iga orter.

Jag minns själv 80-talets nyvågskret­sar som liberala och gillande allt energiskt och deppigt – oavsett språk. Där det till exempel lyssnades till Musta Paraati, uppskattad­es också Ragnar Hare.

Ragnar Hare har själv definierat sin musik som uppkommen ur punkens energi och med en del influenser från den politiska musikvågen (proggrörel­sen) som florerade i Sverige på 1970-talet.

Bandets låtar utmärks av raktpå-sak-refränger som frontgesta­lten Peter Emas basunerar ut uppbackad av stark bakgrundså­ng och ett slående bandsound.

Låtar som Rädd i dag, Vi måste upp, Sven minns ingenting och Det är inte roligt längre är bestämda uppmaninga­r till att öppna ögonen och se var det går snett.

Ragnar Hare var absolut inte bara ett i ledet i draget av nyvågen utan ett band med stark identitet. Gruppen försökte också ta sig in på den svenska marknaden men responsen därifrån uteblev. I slutskedet gjordes ännu ett försök med engelska som sångspråk, men det resulterad­e inte heller i framgång utanför Finland.

Informativ intervju

De tio låtarna som journalist­en Pär Jansson lagt ut på digitala strömnings­tjänster under titeln Vilse i datorn: Ragnar Hares inspelning­ar 1983–86 innehåller bandets singlar som tidigare utkommit på samlingsal­bumet Bandbrus (-83) samt minialbume­t Barn Till Himlen (-86).

Jansson har också bifogat en tredelad intervjupo­dd där han, Peter Emas, gitarriste­n Zazza Nygård och keyboardis­ten Tia Nybäck diskuterar kronologis­kt bandhistor­iken. Bland annat framgår att bandet numera ser med ett litet leende på dramatiken i låten Vilse I Datorn med anledning av hur kall och avskräckan­de den nya digitaltek­niken på sin tid kändes.

Som en relevant iakttagels­e nämns Ragnar Hare roll som föregångar­e när det gällde att använda svenska i Finland som trovärdigt rockspråk.

Några skojiga fylleanekd­oter avrundar den i övrigt informativ­a intervjun.

Ragnar Hare har själv definierat sin musik som uppkommen ur punkens energi och med en del influenser från den politiska musikvågen (proggrörel­sen) som florerade i Sverige på 1970-talet.

 ??  ?? ROCK
Ragnar Hare
Vilse i datorn: Ragnar Hares inspelning­ar 1983–86. (Digital utgåva)
ROCK Ragnar Hare Vilse i datorn: Ragnar Hares inspelning­ar 1983–86. (Digital utgåva)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland