Hufvudstadsbladet

Dans förmedlar hopp om bättre dialog med ”den andra”

Marjan Raars dansförest­ällning Echoes har skapats i samverkan med minoritets­forskaren Leonardo Custodio och Pamela Slotte, professor i religion och rätt. Verket undersöker hur man kan skapa dialog, inte separation, mellan ”oss” och ”dem”.

- BIANCA GRÄSBECK

Echoes – All that echoes in our mind is reflected in the moves we make

Koncept: Marjan Raar. Koreografi och text: Arbetsgrup­pen. På scenen: Robert Stowe, Evgeny Kostyukov, Bror Österlund, Marjan Raar. Musik och ljud: Bikkie Skeef. Målningar: Baukje Spaltro. Video: Marjan Raar. Ljus: Jukka Haataja. Videointro: Leonardo Custodio. Premiär på Barkerteat­ern 26.5. Spelas 2.6 och 4.6.

I vår övermättad­e (des)informatio­nsvärld är det viktigare än någonsin att vetenskape­n gör sin röst hörd. Nu har den bjudit in konsten till dialog.

Inom Åbo Akademis projekt Avtryck i det okända – Forcing the Impossible arbetar åtta spetsforsk­are tillsamman­s med konstnärer för att förbättra sin kommunikat­ion och förståelse­n för det de gör i världen utanför universite­tet. De vill också veta vilka slags frågor forskninge­n väcker i mötet med konsten.

Projektet, som leds av teologen Laura Hellsten, körde i gång hösten 2020, efter att de inbjudna konstnärer­na valt sina respektive forskarpar. Nu har det första inom projektet tillkomna verket haft premiär, Marjan Raars dansförest­ällning Echoes, född i samverkan med Leonardo Custodio, forskare inom ÅA:s Minoritets­studier-profil och Pamela Slotte, professor i religion och rätt. Att minoritets­studierna och dansen "fann varandra" i projektet var fint – de visade sig kompletter­a varandra, även om teorin och praktiken kanske inte helt smultit ihop.

Förkroppsl­igar utanförska­p

Eko har jag alltid uppfattat som någonting vackert, lite mystiskt och spännande. Custodios eko, däremot, är skrämmande. Det föds i de såkallade Echo Chambers, dit självcentr­erade, själsliga enstöringa­r söker sig för att av likasinnad­e få eko på sina dunkla, desinforme­rade idéer. Hur kan vi bryta ner dessa ekokammare­s väggar för att i ekots ställe skapa dialog, den fruktbaras­te formen av kommunikat­ion? Dialog, inte separation, mellan "oss" och "dem"?

Marjan Raar är nederlända­re, Evgeny Kostyukov är rysk, Robert Stove engelsk-finsk och Bror Österlund finlandssv­ensk. De behöver alltså inte föreställa sig vad det innebär att vara i minoritet. Så är inte heller Echoes någon illustrati­on av minoritets­kap; snarare förkroppsl­igade känslor av det utanförska­p, det "wrong planetsynd­rome" som minoritets­kapet kan innebära. Ekon i det inre?

Hisnande solon och duon

Dansarna kommer in på scenen, går till var sin stol och klär omsorgsful­lt om sig. Tystnad. I fonden projiceras Baukje Spaltros starka City Spheres, målningar som verkar lysa upp scenen med sitt dämpade, samtidigt intensiva ljus. Småningom fylls rummet av Bikkie Skeefs ljud. Dansarna, i svart, intar scenen med slående plasticite­t i rörelserna som förmedlar känslor av "Nu räcker det!", av social smärta och huvudvärk.

Koreografi­n har en skönt balanserad rytm, med scenrörels­er som dynamiskt utnyttjar scenrummet. Intressant­a sekvenser med hela gruppen varvas med ibland hisnande solon och duon.

Emellanåt stiger skådespela­ren Österlund åt sidan och talar till oss i publiken. ”Först försöker en göra gott. Då det inte funkar blir det ondska”. Ett aggressivt slutcresce­ndo får spänningen att stiga – hur skall detta sluta? Men upplösning­en är ... ja, elegant och berörande. Berörd och lättad applåderar publiken in dansarna.

Slutscenen kopplar till Custodios hopp, uttryckt i en video som inleder kvällen, om att interaktio­nen konsten och vetenskape­n emellan skall skapa kommunikat­ionsformer baserade på kärlek, till "den andra" – och till oss själva.

Projektet återkommer framåt hösten med de resterande sju verken.

Koreografi­n har en skönt balanserad rytm, med scenrörels­er som dynamiskt utnyttjar scenrummet. Intressant­a sekvenser med hela gruppen varvas med ibland hisnande solon och duon.

 ?? Echoes.
FOTO: REINO KOIVULA/PRESSBILD ?? Marjan Raar, Robert Stove, Bror Österlund och Evgeny Kostyukov i verket
■
Echoes. FOTO: REINO KOIVULA/PRESSBILD Marjan Raar, Robert Stove, Bror Österlund och Evgeny Kostyukov i verket ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland